Коледни бонуси за бедни гърци – 554 евро

Коледни бонуси ще получат от днес над един милион домакинства в Гърция, което се равнява на 3,2 милиона души. Реално право на тези бонуси или 30 на сто от населението на страната, съобщават изданията, цитирани от БТА. Финансовото министерство е одобрило 1,3 милиона молби на домакинства, а средствата, които ще бъдат раздадени под формата на социален дивидент, възлизат на 727 млн. евро или средно по 554 евро за всеки, отговарящ на критериите за тези бонуси.
Домакинствата получават парите по определени категории, като раздаваните средства са в зависимост от доходите и притежаваното от всяко домакинство движимо и недвижимо имущество. Разпределението на „социалния дивидент“ стана възможно, след като тази година бе надхвърлена поставената цел за първичен излишък.
Това става на фона на състоялата се вчера обща стачка в Гърция срещу политиката на рестрикции на правителството. През последните 7 години гърците загубиха над една четвърт от доходите си.
В същото време статистиката е отчела, че за 11 месеца на годината първичният бюджетен излишък на Гърция е скочил до 4,6 млрд. евро, като целта е била превишена с около 1,6 млрд. евро. Смята се, че този висок излишък се дължи най-вече на прекомерното свиване на разходите, които изостават с 1,7 млрд. евро спрямо заложената цел.
Приходите в бюджета са нараснали с 517 млн. евро. Леко спаднало е връщането на данъци, а наред с това е констатирано значително изоставане на публичните инвестиции.
Изданията днес поместват и изявления на президента на Еврпопейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, който заяви, че от Гърция зависи да реши дали ще иска четвърта спасителна програма, след като през август догодина изтече срокът на сегашния трети пакет финансова помощ. Ако гръцката икономика покаже слабости, които трябва да бъдат преодолени с нова програма, за нея трябва да реши правителството в Атина, поясни Марио Драги.
Вестниците информират още, че ЕЦБ е намалила с един милиард евро тавана за кредитиране на гръцките системни банки, осъществявано по линия на механизма за спешна ликвидност (ЕЛА). Новият таван сега е 24,8 млрд. евро. Централната банка на Гърция обяви, че намаляването на тавана е резултат от подобрената ликвидност на гръцките банки.

Коледните бонуси на българските пенсионери бяха по 40 лева или 20 евро, което е точно 27,7 пъти по-малко от онези 554 евро, които се дават на „нещастните“ гърци. Нали така ни плашеха преди време сегашните управляващи: „Стойте мирни, че да не стане  като в Гърция“. А тогава пък гърците ни се подиграваха с лозунги: „Тихо, да не събудим българите“. Там хората, както беше и вчера, стачкуваха масово, когато чувстват, че се засягат правата им и стават като един да си ги бранят…

 

Милен АТАНАСОВ   

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *