Колите в бъдеще или просто една мечта

Ford и китайската търсачка Baidu са увеличили инвестициите си в автомобилната технология за самостоятелно шофиране. Компаниите влагат до общо $ 150 милиона за финансиране на доставчика на лазерни сензори, които могат да помогнат за самостоятелното шофиране на колите.
Инвестицията се прави в една калифорнийска компания, наречена VELODYNE LIDAR. LIDAR означава светлина, откриване и измерване, която използва лазери за събиране на данни. След това тази информация се използва за създаване на висока резолюция 3D цифрови изображения, използвани за картографиране, идентификация на обекти и за избягване на сблъсъци.
Оборудването VELODYNE е в състояние да произвежда от 300 000 до 1,2 милиона точки от данни в секунда с обхват до 200 метра в точност до сантиметри, казва компанията.
От компанията твърдят, че инвестицията ще позволи да се увеличат изследванията, както и производството на оборудването, което трябва да ускори развитието на технологията.

Ford също така обяви, че ще разшири своите собствени съоръжения в Силиконовата долина, където се правят голяма част от изследванията за самостоятелно шофиране на автомобилите. Тя ще расте от един изследователски център 30 ​​000 квадратни фута, до комплекс от три сгради с шест пъти по-голяма площ. Ford очаква да се удвои броят на служителите там до 260 до края на следващата година.

Но можем ли да се доверим на коли без шофьори?

Ford (F) и Baidu (BIDU, Tech30) едва ли са сами в усилията им да произвеждат и търгуват автомобили с технология за самоуправление.
Google (GOOG) е един от най-големите играчи в развитието на тази система, и първите електрически автомобили на Tesla (TSLA) вече дебютираха с това, наречено автопилотни характеристики на някои от своите автомобили. Tesla е подложена на критики след няколко докладвани катастрофи и един смъртен случай с участието на нейните автомобили докато се движат в режим на автопилот.

Ако се замислим по-дълбоко, дали наистина е възможно една машина да придобие качества, определяни като “изкуствен интелект“. А именно навиците, които придобиваме зад волана, опасните ситуации които бихме могли да избегнем, като например шофьора от градския транспорт който истерично гони графика си и не зачита ни престрояване, ни подаване на светлинен сигнал, току що взелия книжка тийнейджър, изгледал видеографията на Кен Блок … и много други примери. Всичко това поне мен ме довежда до мисълта, че е прекалено рано да говорим за каквато и до било сигурност в тази система.

Публикацията подготви: Станислав ШИШМАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *