Колко дълго ще продължи пандемията от Covid-19

Световната здравна организация се надява пандемията от коронавирус да бъде по-кратка от испанския грип през 1918 г. и да продължи по-малко от две години, ако светът се обедини и успее да намери ваксина, заяви шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус, цитиран от „Ройтерс“.

Снимка: iStock

СЗО винаги е била предпазлива при оценката на това колко бързо може да се справи с пандемията, докато няма доказана ваксина, информира infostock.bg.

Тедрос Гебрейесус каза, че испанският грип от 1918 г. „отне две години, за да спре“.

COVID-19 ще промени за години напред начина, по който пазаруваме ...

„И в нашата ситуация сега с повече технологии и разбира се с по-голяма свързаност, вирусът има по-голям шанс да се разпространи, може да се движи бързо, защото сега сме по-свързани“, каза той на редовен брифинг в Женева.

„Но в същото време имаме и технологията да я спрем, и знанието да я спрем. Така че имаме недостатък на глобализацията, близостта, свързаността, но предимството на по-добрите технологии. Така че се надяваме да завършим тази пандемия по-малко от две години“.

Седми случай на коронавирус в Бургаско (ВИДЕО) - Бургас - DarikNews.bg

Тедрос Гебрейесус призова за национално единство и глобална солидарност.

„Ключът е максималното използване на наличните инструменти и надеждата, че можем да имаме допълнителни инструменти като ваксина“, смята шефът на СЗО.

Русия стана първата държава в света, която лицензира коронавирусна ваксина, но ваксината все още не е преминала изпитания, които обикновено се изискват, за да се докаже, че работи, преди да бъде лицензирана, което е съществено нарушение на научния протокол. Руски представители заявиха, че ваксината ще осигури траен имунитет на COVID-19, но не предложиха доказателства.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *