Колко могат да сгрешат финансовите анализатори

От Morgan Stanley пък прогнозираха, че широкият индекс Standard & Poors 500 ще се понижи със 7%, а в Credit Suisse Group AG очакваха още по-големи колебания в цените на акциите. Всички те сгрешиха в прогнозите си за 2012 г, пише Bloomberg. Инвеститорите трябваше да послушат главния изпълнителен директор на Goldman Sachs Group Inc, Лойд C. Бланкфейн, който каза, че анализаторите са прекалени песимисти.
Дори най-големите банки и на най-успешните инвеститори не успяха да предвидят как действията на държавите ще повлияят върху пазарите. Безпрецедентният трети кръг на количествени улеснения в САЩ и мерките на Европейската централна банка в подкрепа на банковия сектор и цените на облигациите на страните в периферията на еврозоната, донесоха 16% доходност на инвеститорите в S&P 500, включително и дивидентите върху акциите. В същото време индексът на волатилността на фондовия пазар на Chicago Board падана с 23%. Инвеститорите в гръцкия дълг постигнаха възвращаемост от 78%, а американските бонове поскъпнаха с 2.2%, въпреки че Уорън Бъфет нарече облигациите – „рискови“.
Анализаторите формираха прогнозите си на база на опита им от предходните години. Те бяха притеснени от политическата криза в САЩ и от проблемните на еврозоната, вместо да обърнат внимание на това, което става около тях.
Пазарната стойност на акциите в световен мащаб нарасна с около 6.5 трилиона долара през миналата година, като възвращаемостта на глобалния MSCI индекс достигна 17%, включително и дивидентите. На този фон финансовите анализатори сгрешиха в почти всичките си прогнози.
Икономистите от Citigroup Inc, начело с Вилем Бойтер заявиха през февруари, че възможността Гърция да напусне еврозоната в рамките на 18 месеца е достигнала 50%. През май те увеличиха риска от това събитие до 75%, а през юли вече считаха, че шансът за разпадане на валутния съюз е 90%.
Но след като Европейската централна банка обяви, че ще направи всичко необходимо, за да запази еврото, а германският канцлер Ангела Меркел смекчи позицията си за подпомагане на правителството в Атина, излизането на Гърция от валутния съюз изглежда малко вероятно, а инвестициите в гръцки облигации донесоха рекордна възвращаемост.
Инвеститорите, които играеха срещу европейските политици пропуснаха един от най-добрите залози в историята, като единната валута поскъпна с 9.4% срещу долара от 24 юли насам. Акциите включени в германския индекс на сините чипове DAX пък донесоха възвращаемост от средно 29% през изминалата година.
Адам Паркър, стратег на базираната в Ню Йорк Morgan Stanley прогнозира, че S&P 500 ще падне със 7.2% до 1167 пункта заради президентските избори в САЩ, по-бавния растеж в Китай и европейската дългова криза. Вместо това индексът скочи до 1 426.19 пункта, надминавайки всички прогнози.
Дори знаменитият Уорън Бъфет, председател на Berkshire Hathaway Inc. и четвърти по богатство в света, сгреши, като прогнозира, че заради ниската си доходност и и инфлацията облигациите ще станат по-малко привлекателни за пазара.
Докато САЩ инфлация се движеше около 2% през миналата година, а реалната доходност на дълговите книжа беше близка до нулата или отрицателна, възвращаемостта от инвестициите в тях достигна 11%, по данни на Merrill Lynch.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *