Колко от кредитите у нас се обслужват редовно

В края на декември брутният размер на необслужваните кредити и аванси е 6.1 млрд. лв. (при 6.9 млрд. лв. в края на септември), а делът им в общата сума на брутните кредити и аванси намалява до 6.5% (при 7.4% три месеца по-рано).Колко от кредитите у нас се обслужват редовно.

Резултат с изображение за „необслужени кредити“

 

Припомняме, че в края на 2018 г. сумата беше 6.795 млрд. лв., а в предходните две години възлизаше на 7.396 млрд. лв. и 8.292 млрд. лв.Колко от кредитите у нас се обслужват редовно.

Нетната стойност на необслужваните кредити и аванси (след приспадане на присъщата за тази класификационна категория обезценка) също намалява – до 3.2 млрд. лв. към 31 декември 2019 г. спрямо 3.3 млрд. лв. за преди 12 месеца, информира profit.bg.

Резултат с изображение за „необслужени кредити“

Делът им в общата нетна стойност на кредитите и авансите е 3.5% (при 3.9% в края на декември 2018 г.).

Днес обаче ще се спрем на кредитите на домакинствата. Тук влияние оказват два основни фактора – банките продължават с опитите си да изчистят максимално своите портфейли (чрез продажбата на пакети лоши заеми), а пък рекордно ниските лихви по заемите също помагат за редовното изплащане на кредитите от страна на населението.

От най-големия кредитен посредник преди време заявиха пред Profit.bg, че около 15% от кредитите са рефинансирания на стари задължения, с което кредитополучателите получават по-добри условия от друга банка.

Резултат с изображение за „необслужени кредити“

Отделно – на пазара вече има достатъчно продукти за обединение на задълженията, естествено – при по-добри условия.

Какво показват последните данни от централната ни банка?

В края на 2019 г. общо 92.66% от кредитите на домакинствата са редовно обслужвани, като този процент се увеличава с около 1.5% спрямо края на 2018 г., когато възлизаше на малко над 91 на сто.

При заемите, обезпечени с жилищен имот, редовни са 93.83% от кредитите спрямо 91.57% преди 12 месеца, докато при потребитеските този процент се повишава леко до 91.41 на сто спрямо 91.18 на сто преди година.

Със забава от по-малко от 90 дни днес са 2.03 на сто от всички заеми, докато 0.63% от изтеглените суми се плащат със закъснение между 90 и 180 дни. Под 5% (4.68%) от всички заеми се обслужват със забава от над 6 месеца.

Спрямо година по-рано се забелязва намаление и при трите групи нередовни платци, когато те са на нива от съответно 2.42%, 0.82% и 5.67%.

Резултат с изображение за „необслужени кредити“

Дали тези проценти ще продължат да намаляват зависи в голяма степен от икономическата обстановка в страната и чужбина.

Лихвите, икономическите перспективи, цените на имотите и най-добрите възможности за инвестиции са само част от темите, които ще бъдат обсъдени по време на 11-ото издание на най-голямото безплатно събитие в страната – Шумът на парите.

Форумът ще се проведе на 7 и 8 април в зала 6 на НДК.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *