Колко печели годишно ИТ бизнесът в България

ИТ бизнесът в България прави по 1 млрд. долара годишно, като над 50% от парите идват от износ. Това сочат данните на Българската асоциация на софтуерните компании. Според нея технологичният сектор вече дава близо 2% от БВП на страната. Ако се добави и аутсорсингът, то тогава делът в БВП се качва на 3%.

 

Секторът на информационните и комуникационните технологии в България има над петкратен ръст за последните 10 г. и трикратно увеличение на дела от БВП, твърдят от Министерството на икономиката.

В този бизнес били заети 35 000 души, имало потенциал за още 30 000 работни места Компаниите в ИТ сектора били близо 7000. Според министъра на икономиката Божидар Лукарски предимствата на ИТ и аутсорсинг секторът вече са убедили редица световни компании да изберат страната ни за своята дейност – „Майкрософт“, „Сиско“, HP, IBM, „Луксофт“, VMware, К60, „Експериан“, „Прогрес“ и редица други.

От асоциацията на софтуерните компании допълват, че в сектора няма сива икономика, компаниите си плащат данъците, условията на труд са добри.

Според в. „Файненшъл таймс“ България се опитва да се превърне в технологичния център на Балканите. Изданието посочва, че завършилите компютърни науки и инженерни специалности вече не мигрират масово към САЩ и Германия. Компаниите от ИТ сектора твърдят, че ако има повече подготвени кадри, бизнесът им може да се удвои.

Предимствата на България за осъществяване на дейност в ИКТ и аутсорсинга са благоприятната данъчна система, по-ниските разходи за труд, наличието на квалифицирана работна ръка, широколентовият интернет и близостта до основните пазари на Западна Европа, твърдят от Министерството на икономиката.

Нашата сила е в това, че вече имаме две поколения инженери с добра основа в сферата на проучванията и развитието, коментира пред „Файненшъл таймс“ Даниел Томов, основател на „Илевън“ – акселератор, подкрепян от ЕИФ и „Джереми“.

Изданието посочва още, че София и Пловдив са се превърнали в процъфтяващи аутсорсинг центрове, които осигуряват работа на хиляди, завършили ИТ специалности. Някои от тях разработвали продукти, които привличат вниманието на експерти и на чуждестранни рискови инвеститори.

Вестникът посочва още, че към ИТ сектора има все по-голям интерес от инвеститори Любен Белов, съосновател на „Ланчхъб“ – акселератор, подкрепил повече от 40 стартиращи компании, използвайки европейски фондове, твърди, че инвестициите се увеличават. „Невек“ и друг фонд за подкрепа на ИТ компании, който заедно с ЕИФ дава между 300 000 и 3 млн. долара за проект.

Това, което до известна степен притеснява предприемачите, е недостиг на хора с достатъчно умения Един от начините България да поддържа растежа бил да привлича хора с умения от страни извън ЕС, от съседните Сърбия и Македония, дори от Русия и Украйна.

От асоциацията на софтуерните компании пък предложиха наскоро да финансират с 500 хил. лева обучението на 6000 програмисти още в гимназията. От асоциацията твърдят, че ако се осигурят достатъчно подготвени и опитни ИТ специалисти в България, бизнесът може да бъде удвоен.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: София е на 3-о място в Европа по стартиращи компании в ИТ сектора

„Иновациите и развитието на икономиката възоснова на знанието е част от стратегията ни за развитие на София. Големият потенциал на столицата са високообразованите специалисти, които владеят отлично по няколко чужди езика. Благодарение на това София е на трето място в Европа по стартиращи компании в сферата на ИТ индустрията.“ Това заяви пред „24 часа“ столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод статията във „Файненшъл таймс“.

Фандъкова подчерта, че градът разполага с отлична инфраструктура за развитие на ИТ сектора като е в топ 3 по високоскоростен интернет в Европа. В последните години София печели домакинствата на големи фестивали, в които участват водещи специалисти и мениджъри на големи софтуерни компании от цял свят.

Мой личен приоритет е използването на иновациите и новите технологии за повишаване на качеството на живот и по-добрата градска среда, подчерта Фандъкова. Тя допълни, че именно развитието на ИТ сектора е най-добрият начин за осигуряване на работа и добър стандарт за образованите млади хора. Така те можело да останат в България, а тези, които са заминали в чужбина, да се върнат, информира в. 24 часа.

Кметът Иван Тотев: Пловдив се утвърди като център на високите технологии

Изключително радостно е, че Пловдив за пореден път попада в полезрението на световни медии. Това ни носи удовлетворение и увереност, че сме на правилния път. Така кметът на града Иван Тотев коментира статията във „Файнейншъл таймс“, в която се посочва, че България се стреми да стане технологична столица на Балканите, а Пловдив и София са се превърнали в процъфтяващи центрове за информационни и изнесени услуги.

„Още преди 4 г. започнахме да привличаме компании от този нов за региона бизнес, като използвахме, че страната ни се налага като добра дестинация за IT и аутсорсинг“, посочи Тотев.

По думите му градът се е утвърдил като столица на високите технологии заради наличието на образователна инфраструктура и сътрудничеството между местната власт и бизнеса.

В момента в Пловдив развиват дейност над 60 малки, средни и големи фирми в сферата на IT и аутсорсинга. В тях работят повече от 5000 специалисти. Прогнозите са, че в следващите 4-5 г. броят им ще бъде удвоен. Според Тотев неслучайно в Пловдив се провежда най-големият в страната форум за IT и аутсорсинг, който вече е традиционен. Третото му издание ще е на 22 ноември.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *