Колко печелят чиновниците в Брюксел?

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Заплатите на европейските чиновници пораждат завист

Добре ли плащат в Брюксел? Преценете сами: еврокомисарите получават около 20 000 евро на месец, техните говорители – около 8 000 евро, а евродепутатите – 7 665 евро. Да не забравяме и допълнителните възнаграждения…

През 2009 година заплатите в институциите на ЕС трябваше да бъдат вдигнати с 3.7 на сто, но впоследствие Европейският съвет оряза очакваното повишение до половината от първоначално предвидения размер. За ЕК това се превръща в правен спор, тъй като с директива от 2004 година е узаконено годишното увеличение на заплатите. Много от страните-членки имат сериозни проблеми с тази директива, а някои от тях вече обявиха, че в условията на криза ще замразят заплатите на своите представители в Брюксел.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Председателят на ЕК получава около 25 000 евро месечно
Кой колко?
За да си отговорим на въпроса дали са добре платени 26-те хиляди европейски чиновници, се налага да се поровим малко из сайтовете на европейските институции. Правилата са еднакви за всички – независимо дали говорим за служител в ЕК или в Европейския съд в Люксембург.
Така например в зависимост от квалификацията и прослужените години заплатите започват от 2 300 евро и могат да стигнат до 16 000 евро брутно месечно възнаграждение за генерален директор. Еврокомисарите получават по около 20 000 евро на месец, а говорител на еврокомисар – 8 000 евро. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу декларира 300 000 евро годишен доход, което прави по около 25 000 евро на месец. Към редовната заплата на шефа на комисията се полага и допълнително годишно възнаграждение от 90 000 евро, което той получава в продължение на 3 години след изтичането на мандата му. На такива допълнителни суми имат право и всички еврокомисари, тъй като им се забранява след изтичането на мандата им да заемат определени постове в частния сектор.
И на депутатите не им е зле…
Независимо от своята националност всеки един от евродепутатите получава 7 665,31 евро основна месечна заплата преди облагане с данъци. Средствата се изплащат от бюджета на Европейския парламент. Преди промяната на регламента през юли 2009 година всеки евродепутат получаваше заплатата си от националния парламент. Така например един италиански евродепутат печелеше по около 11 000 евро на месец, колкото и депутатите в италианския парламент, докато българският евродепутат трябваше да преживява с 1 000 евро месечно, чешкият – с 1 300, а словашкият – с 1 500 евро.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Освен заплатите, депутатите получават и солидни добавки
В полза на италианските евродепутати, а така също и на тези от други страни с по-висок стандарт, беше прието и изключение от този регламент, по силата на което те могат да продължат да получават по-висока заплата, стига тя да бъде одобрена от тяхното национално правителство.
Какво остава след данъците?
Според интернет-страницата на Европейския парламент средната заплата на евродепутатите е била 5 963.33 евро след приспадането на данъците и застраховката за нещастни случаи. Това представлява 38.5 % от заплатата на съдия в Европейския съд в Люксембург, който получава средно по 14 500 евро месечно.
Отделно европейските депутати получават добавки за общи разходи, напр. за канцеларски материали, компютри и т.н. на стойност 4 202 евро месечно, 298 евро на ден за участие в заседание на комисия, в която членуват, и накрая още едни 17 000 евро, с които заплащат труда на своите асистенти – обикновено двама или трима на брой.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *