Колко похарчихме за празниците

Над 2,2 млрд. лева са изхарчени за посрещането на Рождество Христово и Нова година, показват предварителните данни. Пръснатите за празниците пари са с 10% повече от миналата година.

Най-ударно е било харченето около 23 декември. Това личи и от данните на Българската народна банка за пуснатите в обращение банкноти и монети. Те са били 14,254 млрд. лв. при 12,4 млрд. през декември 2015 г. Или увеличението е с почти 2 млрд. спрямо миналогодишните празници и с около 700 млн. лв. само за месец.

Тук в сметките не влизат плащанията с дебитни и кредитни карти, които по груби оценки са още 25%. На ден разходите са стигали до 200 млн. лв.

Възможно е да е имало и по-големи, но това ще стане ясно, когато са готови данните на Националната агенция за приходите, която е свързана онлайн с касовите апарати на търговците.

Според информацията на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата празничните трапези са били на приблизително същите цени като при предишната Нова година. Пазарът бил балансиран и заигравки с надуване на етикетите вече не ставали.

Според анализа на цените на едро по празниците за последните 5 години у нас дори свинското, пилешкото и каймата са били най-евтини Само бобът и захарта са стрували повече от декември 2015 г.

За храна българите са отделили по празниците малко над 1 милиард лева.

Традиционно най-голямо е било търсенето на свинско за Коледа, съобщиха от най-голямата верига хипермаркети у нас „Кауфланд“. Прясното месо е допринесло за 23% от оборотите по празниците. Най-предпочитана е била свинската плешка без кост, следвана от свинския врат.

На второ място по търсене е било пилешкото. От него най-купувани са били охладените бутчета. Близо 1,3 млн. покупки са направени в „Кауфланд“ през коледната седмица.

И данните на веригата сочат, че най-активно се е пазарувало на 23 декември. Тогава покупките са били с близо 23 процента повече в сравнение със средния брой през останалите дни. 45 на сто от всички артикули са били свежи продукти, плодове и зеленчуци.

За празниците най-купувани са били цитрусите и бананите. Те формират 1/4 от избора на всички плодове и зеленчуци. Традиционно в края на годината се търсят много ядки и сушени плодове за ошав. Те се нареждат на четвърто място по полуярност с 10% от общото количество.

В топ 3 на най-продаваните плодове са и червените ябълки наред с бананите и мандарините. При зеленчуците потребителите са заложили основно на картофи, лук и моркови. Те носят 16% от всички купени плодове и зеленчуци.

При напитките 63 процента от всички са безалкохолните, следвани от бирата с 27 на сто, вината с 6% и високоалкохолните напитки с 4%. Традиционно голям дял от харчовете по празниците са за техника.

Ръстът спрямо миналия декември е 4%, но за цялата 2016 г. оборотите са с 10 на сто повече, каза съсобственикът на „Технополис“ Божидар Колев. Най-търсени за подаръци били смартджаджи като часовници, ховърбордове, дронове, игрови конзоли.

По Рождество Христово и Нова година много семейства си позволяват подмяна на телевизора с по-модерен и с повече екстри. Затова и като обороти LCD-тата са с най-големи дялове по празниците.

Както „24 часа“ писа, голям дял от разходите са направени за поръчки по интернет. Почти всеки трети българин е пазарувал онлайн. Ръстовете на интернет продажбите са двойно по-големи, отколкото на традиционните магазини. В този сегмент традиционно най-голям дял се пада на пазаруването на дрехи и обувки – над половината от онлайн поръчките. Увеличението спрямо предишната година е с 4%.

Все повече българи предпочитат да резервират и платят по интернет новогодишната почивка. Затова и на тях се падат голям дял от харчовете (виж карето колко похарчихме за туризъм – б.р.).

Двуцифрен е ръстът на онлайн магазина ни, коментира и управляващият съдружник на веригата „Зора“ Пламен Стойков. Интернет продажбите вече влизат в топ 6 на магазините по оборот. Интересно е, че българските клиенти изчакват до последния момент преди празниците при покупка в търсене на промоция и най-добра цена, каза Стойков. Според него все още повечето хора искат да видят и да пипнат продукта, преди да го купят. Затова и се наблюдавала тенденция българинът да посещава физическите магазини, да слуша 20 минути обясненията на консултантите, да пробва продукта, но да не го купи. После се прибира вкъщи и търси в интернет най-добрата цена и го поръчва онлайн.

Средната стойност на една покупка расте през последните години с увеличаване на средните доходи на потребителите. Ниските лихви по кредитите позволяват хората да купуват и чрез заеми или на изплащане. По Рождество Христово и Нова година „най-печеливши“ са децата. Много от малките получават подаръци и от Дядо Коледа, и от Дядо Мраз в нощта на 1 януари.

И тази година магазините за играчки едва смогнаха на наплива от родители и роднини. Някои от най-търсените и на достъпни цени игри свършиха седмица преди празниците. Средната сума, която отделят българите за подаръци по празниците, е около 225 лв., показва проучване, организирано от платформата за сравнение на цени pazaruvaj.com.

В него са анкетирани интернет потребители, които казват, че купуват подаръци средно за 5-6 души, като повечето са от тесния семеен кръг и за тях отделят и най-много средства.

Средно трима близки членове на семейството получат подаръци на обща стойност 150 лв. Значително по-малка сума се отделя за приятели и познати – по 25 лв. на човек. Българските домакинства заделят 23,5% от месечния си доход за коледни подаръци, сочи и традиционното проучване на „Фератум“.

Сумата на семейство е около 560 лв., което е със 70 лева повече от предишните празници. За първи път България е била над средното ниво по дял спрямо всички около 20 европейски държави, които са включени в изследването (22,2%). Най-предпочитаните категории продукти за Рождество Христово са играчки (20%), облекло (18%) и електроника (12%). От втори най-популярен подарък през миналата година (15,5%) делът на книгите е паднал до шест процента, което ги измества чак на 7-о място.

Дамска тоалетна вода в ценови диапазон 30-40 лева пък е най-често купуваният подарък от магазините на верига дрогерии. На второ място е комплект със система за бръснене за 25-30 лева. В празничния рейтинг попадат още гримове, бои за коса и кремове за лице.

Заради огромните харчове по празниците, които често са по-големи от възможностите на хората, през януари мнозина изпадат в следпразнична депресия, твърдят психолози. Новата година започва и с Йорданов и Иванов ден, които водят до допълнителни разходи най-вече за имениците.

С идването на големите сметки за ток и парно заради студа започва и отрезвяването. Затова и януари се очертава като един от най-тежките месеци в годината. 298 млн. лв. платили българите за туризъм у нас и в чужбина

Тази година почиващите са поразвързали кесиите, ползвайки по-качествени услуги от миналата година

298 млн. лв. са разходите на българите за почивки в хотели и къщи за гости у нас и в чужбина за тазгодишните коледни и новогодишни празници. 520 хиляди от сънародниците ни са пътували с цел туризъм в края на 2016 и началото на 2017 г. От тях 108 хиляди са били на ваканция в чужбина, а 412 хиляди души са избрали България – планински курорти, спа хотели или къщи за гости или местата за културен туризъм, казва Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

За декемврийската ваканция в страната са били изхарчени средно около 520 на човек. Към 780 лв. пък е бил разходът на човек средно на избралите да посрещнат 2017 г. в чужбина. Тази Коледа и Нова година са били по-скъпи от предишната година, казва Драганов.

Причината обаче не е в увеличаване на цените, а фактът, че българинът, образно казано, е слагал повече и по-качествени неща в кошницата си за празниците, без пазарът да изисква това, коментира експертът.

Например туристът у нас сега е избрал по една услуга повече от ползваните от него в хотела миналата година, информира в.24часа. Избирани са по-качествени храни и напитки, по-известни изпълнители за празничната вечер, по – известни марки като подаръци.

Българинът гласува за нов лайфстайл и това е положително, заключи Драганов. Според него кредити специално за туризъм по празниците не са теглени много у нас, но пък спестяванията, които имат българите, са били използвани за по-хубав празник.

Така работещите ни сънародници са развързали кесията, за да запомнят празниците. А оказва се, почивката за 28 000 българи още не е свършила. Толкова са удължили ваканцията си и през тази седмица и ще са на работа от 9 януари.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *