Колко са безработните в България

Месечната инфлация през април е 0,7 на сто спрямо март, сочат данните на Националния статистически институт.

Равнището на регистрираната безработица в страната продължи да се понижава и през юни достигна 5.2 на сто, сочат данните от административната статистика на Агенцията по заетостта, съобщиха от пресцентъра на Агенцията. Така през месеца се повтаря исторически най-ниската стойност на регистрираната безработица, отчетена някога от институцията. Снижението спрямо предходния месец е с 0.5 на сто, а спадът на годишна база е с 3.1 процентни пункта – от 8.3 на сто през юни 2020 г. до 5,2 на сто през юни 2021 г.

Еврокомисията: Безработицата в България ще скочи до 7% - NOVA
Поскъпване има при хранителните продукти, напитките, алкохола, облеклото и обувките, както и при горивата.
България :: 3,7% безработица във Варна за лятото :: Monitor.bg

По данни на НСИ безработицата в страната се е повишила спрямо края на миналата година.

През първото тримесечие от института изчисляват безработицата на 6,3 на сто – с над процент повече в сравнение с края на 2020 година, информира actualno.com.

С колко са поскъпнали храните за година - Финансови новини
През юни 26 090 безработни са започнали работа. Данните от административната статистика на Агенцията по заетостта отчитат увеличение на броя им с 3 944 спрямо май и намаление от 10 531 спрямо същия месец на предходната година. Други 394 души от групите на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда.
Общо 9 на сто от започналите работа през юни са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 19,7 на сто, следвани от хотелиерството и ресторантьорството – 14,1 на сто, търговията – 14,1 на сто, държавното управление – 11,2 на сто, строителството – 5 на сто, селското, горското и рибното стопанство – 4,7 на сто, административните и спомагателните дейности 3.8 на сто, и др.

Броят на безработните е 204 000 души, от които над 43% нямат работа повече от 1 година.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *