Колко струват зимните гуми тази година?

От 400 до 1000 лева варират цените за комплект нови зимни гуми (4 бр.) от най-масовия размер 16 цола, в зависимост от марката. Това прогнозират от водещите сервизи в София, пише в.Труд.

 

 

 

„Най-евтината гума от размер 205/55/16, който е универсален за повечето по-нови леки автомобили, е сръбска и започва от 106 лева“, обясни управител на фирма в столицата.

 

По думите му „следващото стъпало“ е 137 лева и „е приемливо“ за шофьори с по-нисък бюджет. Над 240 лева струва гума 16 цола на водещи производители, което прави близо 1000 лева за пълен комплект. Според представител на друг сервиз у нас се увеличава броят на хората, които търсят гуми втора употреба. Цените тук започват от 20 лева за брой – в зависимост от износването, но експерти съветват да не се правят компромиси със сигурността на пътя.

Смяната на гуми – услуга, която включва сваляне, качване, монтаж и баланс, ще ви струва около 10 лева на брой при масовите автомобили, а при джипове и тежкотоварни машини цените са по-високи.

В момента търговци правят отстъпки до 20% за нови гуми и монтаж, като по думите им „промоцията ще продължи до първия сняг“.

Преди година Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизаторите на гуми поиска с промени в Закона за движение по пътищата зимните гуми да станат задължителни. Предложението все още не е прието от депутатите.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *