Колко ще се получава от втората пенсия

Работещите, които са се осигурявали на максимален осигурителен доход, могат да натрупат по партидите си в частните пенсионни фондове над 125 хил. лв. до 2044 г., ако имат пълни осигуровки през цялата си трудова дейност, показват изчисленията на социалното министерство в концепция, която регламентира фазата на изплащането на вторите пенсии. Документът е в процес на обществено обсъждане до 24 април.

Така според изчисленията всеки мъж би могъл след навършване на пенсионна възраст да получава от частния си пенсионен фонд пожизнена месечна пенсия от 711 лв., а всяка жена – средно 660 лв.

В концепцията социалното министерство публикува основните си виждания какви видове пенсии от частното осигуряване би могло да има. След като предложенията бъдат одобрени от работодателите, синдикатите, работещите в частния сектор и професионалните организации, министерството ще подготви на тяхна база промени в Кодекса за социално осигуряване, въз основа на които ще се изплащат пет вида пенсии.

Изчисленията в проекта са направени на база на сегашния среден размер на партидата в пенсионните фондове, минималния и максималния осигурителен доход, средната продължителност на живота и на база на формула какъв процент от пенсията трябва да се получава от частния фонд. Липсват обаче много детайли какви икономически параметри са заложени при сметките – например при каква инфлация, ръст на заплатите или реализирана доходност от управлението на фондовете са постигнати тези резултати.

Според документа осигурените върху средната работна заплата ще могат да натрупат по партидите си в частните фондове средно около 75 хил. лв., когато навършат пенсионна възраст, ако са започнали работа през 2002 г.

Пет вида пенсии

В концепцията си социалното министерство предлага избор между пет вида пенсии от втория стълб. Едната възможност, ако партидата е малка, е на бъдещите пенсионери средствата да се изплатят ударно за пет години. При втория вариант те могат да изберат пожизнени пенсии без право на наследяване.

Третата възможност е отново пожизнена пенсия, но с определен период (например 5, 10 или 15 години), през които, ако лицето почине, остатъкът да бъде изплатен на наследниците му. Това е своеобразен компромис, който цели да реши основния проблем с наследяемите пожизнени пенсии. При тях, ако клиент на фонда живее по-кратко от очакваното в актюерските разчети, парите се изплащат на роднините му, но ако преживее по-дълго и средствата по партидата му се изчерпят, самото пенсионно дружество ще трябва да покрива недостига. Това обаче е неустойчиво и рискува да декапитализира пенсионните компании или пък да ги принуди да се презастраховат, като изплащат максимално ниски пенсии, така че да няма опасност да се изчерпи партидата. Предложеният вариант е нещо като ограничено наследство, при което все пак биха останали ненаследени средства, които да се използват за покриване на пенсии на лица с изчерпани партиди.

В документа е записана още възможност при пенсиониране да бъде изтеглена част от партидата, а след това пенсионерът да получава пожизнена пенсия от останалата част. Има и вариант за програмирани тегления на части от партидата през различни периоди от време.

Според частните пенсионни фондове по този начин осигурените ще могат да избират между няколко начина за получаване на втората пенсия, а не само пожизнена пенсия, както е в момента по закон.

Защо толкова?

В документа е записано, че с 5% от доходите вноска в момента трябва да се постигне 20% от бъдещата пенсия. Преди две години парламентът гласува да замрази увеличаването на средствата, които се отделят в лична партида в частен фонд, и те продължават да бъдат 5% от доходите. Общата осигурителна тежест в момента е 19.8%, като по-голямата част отива в НОИ за изплащане на пенсиите на настоящите пенсионери.

В момента минималната пенсия, която гарантира държавата, е 200 лв., а средната е около 330 лв. В концепцията е записано, че очакваното намаление на пенсията от държавното обществено осигуряване за пенсиониращите се в периода 2021 – 2037 г. би било между 18% и 21%, т.е. средно около 20%.

Според изчисленията в концепцията първите пенсионери, които се очаква да започнат да получават втора пенсия – родените между 1960 и 1965 г., само 10% са се осигурявали на максималния осигурителен доход и ще получават от частния фонд допълнителни пенсии над 100 лв. Най-голямата част от бъдещите пенсионери са плащали осигуровки на база минимална работна заплата и затова ще получават от пенсионния фонд пенсии между 30 и 100 лв.

В концепцията липсва анализ каква пенсия ще могат да вземат бъдещите пенсионери от НОИ, за да могат да съпоставят какви осигуровки са внесли в държавното осигуряване и в частния фонд и какви пенсии ще получават, след като съберат държавната и частната пенсия. В същото време на сайтовете на пенсионните фондове има калкулатори, в които всеки техен клиент би могъл да въведе натрупаните средства по партидата си и да избере как би искал да получава пенсията си и да види какъв би бил нейният размер. Той зависи от това какъв е бил размерът на вноските за втора пенсия, дали служителят се е осигурявал редовно и от натрупаната доходност от частния фонд.

Бъдещите пенсионери могат да започнат да получават втора пенсия пет години преди навършване на възрастта за пенсиониране или при навършване на самата възраст. Условие за получаване на държавната пенсия обаче не е само навършената възраст, а възрастта плюс съответния трудов стаж.

Именно защото са се осигурявали на минимална заплата и не могат да изпълнят условията за държавни пенсии заради липса на стаж или възраст, все повече хора се стремят да получат инвалидни пенсии и в момента техният брой е над половин милион, а онези, които имат инвалидна добавка към пенсиите, са още около 450 хил., коментират икономисти.

Примамка за НОИ

„Това, което виждам от концепцията, е, че държавата отново се опитва да привлече повече работещи да се осигуряват за пенсия само в държавното обществено осигуряване, за да запълни по този начин дупката в НОИ, която е 50% от приходите му. С изчисленията в концепцията хората биват лъгани, че ще вземат по-малко пари, като се взимат предвид средни стойности на партиди и не се правят точни изчисления, тъй като не е ясен размерът на пенсията, която ще се получава от НОИ за всеки осигурен, не е видно как са изчислени тези пенсии и дали не са занижени стойностите на натрупаните средства“, коментира Аркади Шарков, икономист в Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). Той допълва, че в основата на пенсионната реформа преди години е заложено вторият стълб да се изравни с първия, информира в.Капитал.

„Правителството бяга от това да изравни процентите от осигуровката между НОИ и частния фонд, което е разковничето, за да има пенсионна реформа и хората да получават високи пенсии. От сегашните изчисления виждаме и размера на сивата икономика и това, че повечето хора не са имали стимул да се осигуряват на максимален доход, защото много голям процент от осигуровките отива към социалното осигуряване, а работещият не получава почти нищо по личната си партида“, отбелязва Шарков.

Той припомня, че концепцията за пенсионна реформа предвиждаше НОИ да бъде на нулев дефицит, а в момента държавата подпомага с 50% от нужните средства за пенсии първия стълб и видно ощетява осигурените във втория стълб.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *