Комисар Георгиева: Запушим ли течовете на Здравната каса, ще има повече пари за социално слабите

Ако запушим дупките и течовете наЗдравната каса, ще има повече пари за социално слабите. Това коментира пред журналисти заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиев, след като видя напредъка по строителството на метрото в участъка до летище „София“.

Тя отговори на въпроси за българския бюджет и нуждата от средства за социална политика.

Вчера започнахме първата оперативна програма за новия програмен период, много се радвам, че тя е точно социална програма – мястото, където социалният и финансовият министър се срещат, а това са 2 млрд. лева, каза Георгиева и коментира, че и двамата са много добри професионалисти. Тя им пожела да използват максимално европейското финансиране. Нито едно евро, нито едно левче не трябва да губим от европейските пари, изрази мнение еврокомисарят.

Тежко е положението с бюджета, у нас дефицитът се качи три пъти за една година – от 1.2 на 3.7 процента, следователно финансовият министър трябва да бъде много внимателен с разходите, отбеляза комисарят. По думите й ако искаме да видим по-добър, по-социален бюджет, трябва да се направят реформите, които в годините са отлагани. Тези, които имат отношение към приходната и особено към разходната част на бюджета, са реформи с предимство, смята Георгиева.

Много трудно време е за България, защото година и половина загубихме в политическа криза и никак не е лесно на правителството, посочи Георгиева. Ние в комисията го оценяваме като правителство, което идва с ясна проевропейска насока, но най-вече – с обещанието да стабилизира страната и да вдигне икономиката. Няма да стане по-добре, ако няма растеж и икономиката не се „вдигне на крака“, добави тя.

България трябва да продължи да показва много активно резултатите от финансирането от европейските фондове, заяви още Кристалина Георгиева. Тя коментира плана на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за създаване на нов европейски фонд за стратегически инвестиции от 315 млрд. евро. „Той е насочен към това да „събуди“ парите, които „спят“ в банките. „Той предлага три елемента, първият е да създадем гаранция, буфер срещу рисковете, заради които сега тези пари „спят“. Второ – да вдигне нагоре проектите, които не се реализират, а биха донесли социални и икономически ползи, биха повишили растежа, заетостта и конкурентоспособността на Европа. Трета, важна част от плана е да видим защо инвестициите спадат, какво пречи на инвеститорите и какви реформи са необходими“, каза Георгиева. „България пари във фонда няма да слага, не се иска това от нея. Засега от България се искат проекти, които да „размразят“ нашите пари в банките“, коментира тя. Аз съм убедена, че планът ще заработи и ще бъде фактор за генериране на растеж, на работни места, каза Георгиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *