Комисията каза „да“ за 1 януари 2007г., но с борд върху Темида

Европа ни дава туризма

Парите от ЕС са под въпрос, явяваме се на две поправки догодина

Страсбург

Нина Александрова

наш пратеник

11-годишната мечта на България се сбъдна. Влизаме в Европейския съюз след 100 дни – на 1 януари 2007 г. При това без предпазни клаузи. Но със своеобразен борд върху съдебната система и авиацията ни.

Европа остава резервирана към нас и Румъния. Подложени сме за 3-годишен мониторинг. В този период могат да се задействат трите вида предпазни клаузи – икономическа, вътрешен пазар и правосъдие и вътрешен ред. Те са стандартни и са записани в присъединителния договор на всяка страна. Разликата за нас е, че мерките за наблюдение и контрол са в пъти по-строги от тези, на които бяха подложени 10-те, приети на 1 май 2004 г. Това сензационно призна от трибуната на Европарламента комисарят по разширяването Оли Рен.

Членството на България не е втора класа, успокои шефът на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу. Искаме обаче още усилия от България и Румъния, каза той.

Безпрецедентното наблюдение задължава София и Букурещ да дават отчети на всеки 6 месеца. Еврокомисията ще ни дава оценки с доклади. Това стана ясно вчера в Страсбург по време на дебатите по ключовия за двете страни доклад на Еврокомисията.

Точно в 16 ч шефът й Жозе Мануел Барозу каза тежката си дума: Двете страни могат да поемат правата и задълженията като членки на ЕС от 1 януари. Залата на Европарламента бе взривена от овации. Искам да поздравя народа и политическите ръководители на България и Румъния. Това е историческо достижение, обяви Барозу. Това е петото разширяване на Европа. След него Съюзът хлопва вратите си за поне 5 години. През това време трябва да реформираме институциите си, обясни Барозу.

Браво на България, добре дошли, възкликна докладчикът за страната ни в Европарламента Джефри ван Орден. Влизането ни в ЕС няма да е никак леко. В доклада са набелязани шест области, по които България ще бъде подложена на жестокия 3-годишен мониторинг. Не се плашете, това е механизъм да ви помогнем за реформите, обясни Оли Рен.

Брюксел ни нарежда спешни промени за по-ефективна борбата срещу корупцията, прането на пари и организираната престъпност. В земеделието трябва да създадем интегрирана система за администриране и контрол върху еврофондове. Докладът препоръчва приемането и на нови конституционни поправки, които да осигурят независимост на съдебната система. Трябва ни и нов Гражданско-процесуален кодекс.

„Трябва да се разбие монополното положение на НЕК и „Булгаргаз“, пише още в доклада. Като нова точка, която не присъстваше в предишния доклад, е сигурността на авиацията. Това е новата проблемна област.

Ако България не се справи с условията, ще бъдат активизирани предпазните клаузи, предупреди Барозу. Първият отчет пред Брюксел трябва да представим на 31 март 2007 г.

Доверието си в нас Европа изразява като ни поверява туризма. Ще имаме еврокомисар по туризма, който ще отговаря за пазар от близо 500 млн. потребители, съобщи за “Стандарт” шефът на Стопанската камара Божидар Данев. Той се позова на свои източници в Брюксел. Според други обаче за нас бил отреден част от сегашният ресор на Франко Фратини – имиграционната политика.

Официално Барозу не назова ресора. Той само уточни, че е пратил писмо до премиера Сергей Станишев с условията и процедурата по избора на български еврокомисар. Поискал Станишев да му предложи имена, а след това да ги одобри. Очаква се въпросът да бъде обсъждан днес на среща между Барозу, Рен и Станишев в София. Двамата видни европейци идват у нас по обед.

Еврокомисия отчете прогреса на София и Букурещ. Оли Рен ни похвали, че имотите и парите на властта ни вече са публични. В България се поискаха имунитетите на депутати, тръгнаха разследвания срещу престъпни групи, но има още какво да се направи, отчете Рен. Той предупреди, че парите от еврофондовете могат да се орежат или спрат, ако се установи, че има корупция при усвояването им.

Окончателното политическо решение за България няма да бъде взето през октомври в Лакси, както се очакваше. То ще е факт на срещата на върха на ЕС в средата на декември в Брюксел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *