Компаниите в индустрията се опасяват, че няма да са конкурентни след поскъпването на тока

В протестна декларация браншовите организации в индустрията предупреждават, че увеличението на цената на електроенергията на свободния пазар заради повишението на цената „Задължения на обществото“ ще направи фирмите неконкурентни.

Българските производители от базовата промишленост, които са и най-големите индустриални потребители на електроенергия, категорично не приемат предложената промяна в цената „Задължения
на обществото“, се посочва в декларацията, подписана от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), Българската минно-геоложка камара (БМГК) и Българска камара на химическата промишленост (БКХП), цитирана от БТА.

Заради предлаганото увеличение общата цена на клиентите на свободния пазар, присъединени на средно напрежение, ще се увеличи с 2.2 процента, а за клиентите на високо напрежение – с 1.6 процента, посочват организациите.

Според тях предлаганото увеличение ще доведе до унищожаване и на тези индустрии, които все още работят и оцеляват, се казва в декларацията.

От организациите посочват липса на предвидимост и дългосрочност в доставките, кръстосано субсидиране и високи разходи за обществото като основни свои проблеми. Не се прилагат мерки за повишаване износа на наша продукция, а продължава да се стимулира износът на работни места и добавена стойност към съседни страни чрез износ на ток на преференциални цени, се посочва още в протестната декларация.

Експортните сектори на икономиката, които могат да осигурят най-бърз растеж, се характеризират с по-висок енергиен интензитет. Затова растеж може да се постигне само на основа на конкурентни цени на електроенергия и природен газ, отбелязват индустриалците.

От организациите съобщават, че от началото на годината има поскъпване на електроенергията на свободния пазар с 10 процента в резултат на поевтиняването на електроенергията на регулирания пазар, тъй като по-ниските цени за бита са били компенсирани от по-високи начални цени на търговете за
свободния пазар на енергията от АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“.

Налице в съседните страни са евтини нощни тарифи, докато при нас сделките са по една и съща цена 24 часа в денонощието, независимо че товарът в системата през нощта е два пъти по-нисък от деня, посочват още индустриалците. В тази тежка ситуация като представители на най-големите работодатели в
страната ние сме категорично против поредното решаване на проблемите на парче; настояваме да се преразгледа отношението на държавата към стратегически важните сектори на икономиката, се заявява в декларацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *