Компанията за кредитен рейтинг на Владимир Путин започна работа

Компанията за кредитен рейтинг на Владимир Путин започна работа, коментира „Блумбърг“.

През последните три седмици Moody's и Fitch заявиха, че планират да преустановят определянето на рейтинги в Русия и няма да оставят клоновете си в Москва под регулацията на руското правителство на цената на нарушаването на международните санкции. Докато базираните в Ню Йорк компании намаляват мащаба си, руската агенция ACRAе готова да запълни вакуума, започвайки публикуването на рейтинги през втората половина на годината.

Русия притиска бизнеса на чуждестранните рейтингови оценители, след като миналата година те намалиха рейтинга на страната под инвестиционен клас за пръв път от над десетилетие. Страната заяви, че решенията са политически мотивирани. Финансовото министерство и централната банка планират да използват ACRA, за да заменят т. нар. „големите три“ (S&P, Moody's и Fitch) в измерването на кредитното качество на инвестициите.

„Спирайки международните агенции от определянето на национални рейтинги, държавата защитава местния доставчик. До този момент всички важни рейтинги бяха осигурявани от големите три агенции и нов местен играч щеше да е доста затруднен при спечелването на дял от пазара, ако трябваше да се конкурира с тях“, заяви Иван Гуминов, главен фондов мениджър на Ronin Trust в Москва.

Миналата седмица Moody's обяви, че затваря съвместното си дружество в Москва, а на 29 февруари Fitch съобщи, че спира да издава местни рейтинги на руски компании. Standard & Poor's заяви пък, че води разговори с централната банка за това как може да запази местно присъствие съгласно новите правила.

Централната банка на Русия обяви планове за стартирането на компания, „имунизирана срещу геополитически рискове“, през юли, след като S&P и Moody's понижиха рейтинга на Русия до „junk“ на фона на срива на цените на петрола и санкциите, наложени заради Украйна. Централната банка ще спре да използва S&P, Moody's и Fitch при взимането на решения, заяви Елена Чайковская, ръководител на дирекция „Развитие на финансовите пазари“ в банката. ACRA засега е единствената агенция, поискала акредитация съгласно новите правила, заяви тя на 14 март.

ACRA е подала молба за лицензирана дейност в Русия на 29 февруари. Бордът ѝ се оглавява от американец – Карл Йохансон, който е бил съветник на руското правителство по време на работата си вErnst & Young в Москва. Екатерина Трофимова, бивш банков анализатор за Русия и бившите съветски страни в S&P, ще ръководи новото дружество. 27 акционера, включително Sberbank, Raiffeisenbank и Severstal PAO, ще имат по 3,7% от уставния капитал в размер на 3 млрд. рубли (44 млн. долара).

ACRA няма да има политическа програма, а 23-мата ѝ анализатори имат „дълбоки познания за руските индустрии“, заяви Йохансон в интервю.

По-вероятно е инвеститорите извън Москва да възприемат дружеството като опит на Русия да удари западните конкуренти, заяви базираният в Лондон финансов мениджър Пол Макнамара, който участва в контролирането на активи за 4,5 млрд. долара в GAM UK. Той заяви, че няма да взима предвид оценките на ACRA.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *