Компенсирането на доходите ще струва над половин милиард лева на бюджета

Обратно в бюджета от осигуровки и данъци биха се върнали 52 милиона лева. Пресмятанията на натоварването на бюджета са предоставени на социалните партньори.
Финансовото ведомство пресмята, че ако бюджетните заплати се компенсират с натрупаната инфлация от 2009 г. насам, както искат от синдикатите, ще е необходимо да се похарчат допълнително 102 милиона лева за 6 месеца. Още толкова пари ще трябват за увеличението на минималната пенсия, ако тя се компенсира и от сегашните 136 стане 160 лева. За компенсация на всички пенсии с 4 на сто, колкото е инфлацията за миналата година и първото полугодие на тази, ще трябват най-много пари – 156 милиона лева. Увеличение на детските добавки с 10 лева ще означава още 50 милиона до края на годината. За минималната заплата и свързаните с нея плащания, ръст от 240 сега на 290 лева, би означавало 36 милиона лева отгоре.
Сметките на Министерството на финансите бяха необходими, за да започне истинският дебат по компенсирането на доходите и в Тристранния съвет да се договарят компенсациите. Експертите тепърва ще се произнасят със становища кое от предложенията за нарастване е осъществимо. Но базата за водене на преговори вече е готова.
Предложенията на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в пълния им вариант се изчисляват на 526 милиона лева само за половин година. За цяла година, т.е. 2012 г., биха натежали на държавната сметка с общо допълнителен разход от 1 милиард лева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *