Компютърният вирус продължава да атакува

Компютърният вирус – кошмар, продължава да се разпространява. Все още не ясно кой стои зад новата кибератака, не са известни и щетите, които са нанесени. Съединените щати ще разследват атаката. Парижката прокуратура също започна разследване заради много сигнали на компании, че компютърните им системи са били засегнати.

Фалшиво обновяване на украинска счетоводна програма – от нея може да е започнала новата кибреатака. От украинската киберполиция съобщиха, че обновяването е било разпратено около 10:30 часа местно време. Последвало светкавично заразяване на компютри. Вирусът атакува банки, институции, летища и метростанции в Украйна. Засегнати бяха и компютри на атомната централа Чернобил. Опасност от радиация нямаше, но нивото й трябваше да се следи ръчно, защото беше затруднено обработването на данните.

Вирусът бързо се разпространи. Кибератаки имаше в много европейски държави. Отвъд Океана – беше атакувана фармацевтична компания. Във Великобритания – беше заразена рекламна агенция. Британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че Великобритания е готова да отговори с ракетен удар от въздух, суша или море, ако държавните ѝ учреждения или институции бъдат подложени на кибератака. В замяна на връщане на контрола над компютрите, хакерите искат откуп от 300 долара биткойна. Новият вирус се появи почти месец след предишната атаката на WannaCry. Според ексеперти между двата има много прилики и много разлики. Опасенията са, че новият трудно ще бъде овладян, а след това могат да последват нови атаки. „Прилича на грипна епидемия, след първата вълна, ще последват нови вирусни атаки“, предупреди френски специалист.

Шоколадова фабрика на Кедбъри (Cadbury) стана първата австралийска жертва на кибератаката, заляла света вчера, съобщи синдикален представител, цитиран от Ройтерс. Производството на завода на Кедбъри в островния щат Тасмания е спряно късно снощи след срив на компютърните му системи, посочи Джон Шорт, щатски секретар на Австралийския профсъюз на работещите в промишлеността. Заводът на Кедбъри, в който работят около 500 души, произвежда около 50 000 тона шоколадови изделия годишно, повечето от които се продават в Австралия. Днес сутринта производството остава спряно и не се знае кога ще бъде възобновено. Монделийз (Mondelez), компанията собственик на Кедбъри, съобщи, че служителите й в различни региони се сблъскват с технически проблеми, но не е ясно дали това се дължи на кибератаката.

Хакерското нападение вече засегна компютри на най-голямата руска петролна компания Роснефт, на украински банки и международни компании, заразявайки ги с вирус, подобен на Уонакрай (WannaCry), който миналия месец порази над 300 000 компютъра. Специалисти виждат почерка на вирус, известен под името Петя. Той се появи в началото на 2016-та, а в началото на тази година излезе подобрената му версия Петруорп. В нея са отстранени някои слабости в оригиналния код, които позволяваха на фирмите за киберсигурност да отключват системите на клиентите си. И сега заразата пристига по имейл, и използва същите слабости на Уиндоуз като Уонакрай. Редица фирми не се покрижиха за тези пробойни, защото Уонакрай беше овладян бързо, отбелязват експерти.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *