Конгреса на САЩ очаква растеж на БВП с 4,6% през 2021 г.

Очаква се през 2021 г. икономиката на САЩ да ускори възстановяването си от предизвиканото от коронавируса свиване през 2020 г., дори без допълнителни икономически стимули от страна на Вашингтон, съобщиха от безпартийната Бюджетна служба на Конгреса (CBO).

„Понастоящем CBO прогнозира по-силна американка икономика, отколкото през юли 2020 г., тъй като до голяма степен спадът не беше толкова тежък, колкото се очакваше и защото първият етап от възстановяването се състоя по-рано и беше по-силен от очакваното“, заяви Бюджетната служба на Конгреса в съкратена версия на годишните си макроперспективи, публикувана в понеделник, информира bnr.bg.

CBO прогнозира икономически растеж от 4,6% през 2021 г. след свиване с 3,5% през 2020 г. За следващите две години се очаква забавяне на икономическия растеж до 2,9% през 2022 г. и до 2,2% през 2023 г., като за периода 2024/2025 година средните икономически растеж вероятно ще бъде около 2,3 на сто.

Башни-близнецы. World Trade Center до и после трагедии 11 сентября | ARCHITIME.RU
Безработицата се очаква да бъде средно на ниво от 5,7% за тази година спрямо 8,1% през 2020 г., докато инфлацията ще се повиши до 1,9% от 1,3% годината по-рано, но въпреки това ще остане сдържана.

От Бюджетната служба посочиха, че прогнозите са базирани на действащите към 12-ти януари законодателни условия и изключват активирането на нов пакет икономически стимули от страна на президента Джо Байдън.

Представените от CBO прогнози могат да подкопаят идеята на демократите на президента Джо Байдън  за пореден голям пакет за облекчения и стимули, свързани с коронавирусната криза. В началото на своя управленски мандат Байдън предложи антикризисна помощ за още 1,9 трилиона долара, включващата други набори от плащания за домакинствата и помощи за държавната и местната власт.

Икономиката на САЩ е в медицинска кома, но още не е в депресия
Републиканците от Конгреса като цяло заявиха, че законодателите трябва да изчакат, за да видят какъв ще бъде икономическия отговори на средствата, които вече са одобрени от Конгреса и които все още не са изразходвани, преди да се съгласят да допълнителни харчове. Група от 10 републикански сенатори обаче изпрати на Джо Байдън насрещно предложение на обща стойност 618 милиарда долара и той ги покани в Белия дом за обсъждане на идеята.

CBO отбеляза, че досегашните миналите пакети за облекчаване на негативните последици от коронавирусната пандемия са помогнали на икономиката, отбелязвайки, че декемврийският пакет за финансовата помощ от около 900 милиарда долара „изигра роля за подобряване на икономическите перспективи“.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *