Конкорд – завръщането на една легенда

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Кадър от последния /засега/ полет на легендата Конкорд

След като завърши професионалния си път преди цели седем години, „Конкорд“ бива сега подготвян за евентуални нови полети. Френски експерти работят върху завръщането на легендарния свръхзвуков пътнически самолет.

Френски авиоинженери тестват на парижкото летище „Бурже“ двигателя на самолета, съобщи британската група под името „Спасете Конкорд“. Това е първият опит да се провери летателната способност на „Кралицата на въдушните пространства“. Така че, нищо чудносамолет от този тип отново да „започне работа“ в авиокомпанията „Ер Франс“. Вече въпросът не е дали, а кога ще стане това, пише на интернет-страницата сигрупата „Спасете Конкорд“.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Юли, 2000 година: 113 души загиват на борда на Конкорд
След две години?
При първият тест в лабораторията на авиомузея на летище „Бурже“ се проверява дали могатда бъдат стартирани четирите двигателя на британския моторен производител Ролс Ройс. В една следваща стъпка ще се направи проверка на придвижването на самолета по пистата, преди изобщо машината да се издигне във въздуха. Феновете на историческия свръхзвуков самолет говорят за „най-решаващия момент в историята на Конкорд“.
Според събщения на групата „Спасете Конкорд“ евентуални нови полети са запланувани само за културни цели. Групата се надява, че Конкорд ще може да лети за церемонията по откриването на лятната олимпиада в Лондон през 2012 година. Също и машина на авиокомпанията „Бритиш Еруейз“ щяла да бъде приведена в изправност за полети, за което ще трябва да се инвестират около 17 милиона евро.
Печален спомен
Двете авиокомпании, които предлагаха полети с Конкорд – „Бритиш Еруейз“ и „Ер Франс“ – прекъснаха преди7 години експлоатацията на свръхзвуковите гиганти.3 години преди това катастрофира един Конкорд – за пръв път в 27-годишната история на легендарния самолет. При катастрофата близо до Париж загинаха 113 души.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *