Конкурсът „ИТ проекти на годината“ бе спечелен от НОИ

Конкурсът, който вече е традиционен в сектора на комуникациите, приключи и Националният осигурителен институт (НОИ) спечели голямата награда „ИТ проект на годината”, организиран от вестник Computerworld България и Банка ДСК.

Проектът на институцията за въвеждане на Електронния регистър на болничните листове и разработване на Интегрирана система за електронен обмен на документи и данни с НОИ за изплащане на парични обезщетения от ДОО (ИСЕОДД) бе отличен с първо място за 2016 г. в категория „Публичен сектор“.

Отличието за първо място при обществените организации бе връчено на Марин Калчев, директор на дирекция „Информационни системи и моделиране на бизнес процеси“ в НОИ, от председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Росен Желязков.

„НОИ е традиционно консервативна институция, но показва модерно мислене, модерни решения и с този проект изпреварва други администрации“, заяви при връчването на наградата Росен Желязков. Той подчерта, че проектът е доказателство, че електронното управление не е самоцел, а процес, който трябва да разшири предоставянето на качествени електронни административни услуги и по този начин гражданите и бизнеса все по-малко да общуват с държавата по традиционен начин и така да пестят време. Росен Желязков благодари на НОИ за добрия пример, като уточни, че проект с неголям бюджет, какъвто е Електронният регистър на болничните листове, може да даде изключителна добавена стойност за ефективност и ефикасност на получените резултати.

От своя страна Марин Калчев благодари за наградата и отбеляза, че тя е признание за усилията на екипа на НОИ в продължение на повече от 2 години. „Системата вече работи успешно и се ползва от повече от 12 000 лекари и над 160 000 осигурители и самоосигуряващи се лица. Това пести време на всички“, добави в заключение ИТ директорът на НОИ.

Награденият проект бе отличен с първо място и в подкатегорията „Централна администрация“.

Въвеждането на Електронния регистър на болничните листове и разработването на Интегрирана система за електронен обмен на документи и данни с НОИ за изплащане на парични обезщетения от ДОО е най-мащабният проект за електронна услуга на НОИ. Той беше реализиран на два етапа. С първия етап, който стартира от 1.01.2015 г., се даде възможност за електронното подаване на данни от болничните листове от страна на лекарите. От януари 2016 г. данни и документи към НОИ за изпращане на парични обезщетения по електронен път се подават и от осигурители и самоосигуряващи се лица.

 

Ели ЯНЕВА

One thought on “Конкурсът „ИТ проекти на годината“ бе спечелен от НОИ

  • 19.03.2017 в 10:56
    Permalink

    Държавата, в лицето на управниците, съсипа народа. За мен лично е безразлично дали говорим за ГЕРБ или БСП. Народа мизерства. Каква е тая държава в която младежите си даватпоследните спестени пари на мошенически фирми, които работят срещусобствените си клиенти, като Еврофутбол, Национална лотария, MX Trade на бул. Тотлебен 53-55,изи кредит и камара дуриг фирми за бързи кредити…тия всички са параван да се източватсметки. В същото време глупавия народ си дава парите. Защо си дава парите, като не печели нищо? Защото толкова му е нивото на образование натрупано в училище. С разбита учебна система и здравеопазване, всеки се опитва да направи пари бързо, а при тия всички фирми, агенции и посредници по-скоро губи пари бързо. Не печели нищо. Печелят само нагласеи за тази цел лица. Простия и беден народ бачка докато не пукяса. Затова са виновни всички от прехода насам, които са се изредили да управляват. Ма Софиянски, ма Костов, ма Симеон, ма Борисов, ма Станишев, ма Бареков, ма Дянков, ма Фандъкова…. все един дол дренки за разстрел.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *