Конституционният съд: Не може министерство да взема пари от НЗОК

Тогава мнозинството в парламента от ГЕРБ  реши 100 млн. лв. да бъдат прехвърлени от НЗОК към здравното министерство за покриване на разходи за медицински дейности, лекарства и медицински изделия.
Такъв трансфер се извършва за втора поредна година, като при гласуването на държавния бюджет за 2011 от НЗОК към МЗ бяха прехвърлени дори 340 млн. лева..
Заради решението на парламента от края на 2011 г. 60 депутати от БСП и ДПС се подписаха под искане за сезиране на Конституционния съд. Според депутатите трансферът на практика е вид конфискация на част от парите на здравната каса.  Конституционно недопустимо е да се отнемат средства на гражданите и да се дават на един орган на изпълнителната власт, коментираха тогава вносителите на искането.
След разглеждането на иска Конституционният съд е постановил, че това прехвърляне на средства притоворечи на чл. 4, ал. 1 от Конституцията.
Политическата воля и управленските решения, въплътени в оспорените от депутатите разпоредби, противоречат на всякакви принципи на правовата държава, се казва в решението на магистратите.  Според тях това означава, че посочените норми от закона за бюджета на здравната каса са в противоречие с Конституцията.
От решението, публикувано на сайта на съда, става ясно, че петима съдии са го подписали с особено мнение. Имената им започва да се повтарят при  всяко атакувано в КС решение на парламевнттарното мнозинство: това са   Владислав Славов, Благовест Пунев, Цанка Цанкова, Румен Ненков/баща на депутат от ГЕРБ/, Кети Маркова.
Решението на КС потвърждава нашата теза, че управляващите в продължение на три години крадат парите за здравеопазване на всички български граждани, коментира пред журналисти председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев.
Той припомни, че преди време ГЕРБ е национализирал и 1,4 млрд. лева от резерва на НЗОК. За пореден път Конституционният съд наказа противоконституционна дейност на това правителство и мнозинство и то в ключова сфера като здравеопазването, коментира Станишев. По думите му
общо 122 текста от законодателни решения на ГЕРБ вече са отхвърлени от КС.  Станишев посочи, че от днешна дата правителството вече няма право да трансферира средства от НЗОК към бюджета на МЗ за дейности, които са задължение на държавата.  Според Станишев от това произтича необходимостта от промяна на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет.
Пред журналисти председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) коментира, че това решение няма да повлияе и на консолидирания дефицит, гласуван за 2012 г.
Тя уточни, че до момента част от парите вече са прибрани, но остатъкът, за съжаление,  няма да се осъществи поради съдебното решение.
Министерството на здравеопазването ще трябва да извърши тези разходи за сметка на собствени икономии или с допълнително финансиране от други източници в рамките на държавния бюджет, обясни Менда Стоянова.
Сумите, които не са трансферирани, ще останат в НЗОК, но практически касата не би трябвало да може да ги изразходва през тази година, допълни тя.
Стоянова  се противопостави нервно  на квалификациите на БСП, че тези пари са откраднати от страна на правителството. Тези средства се харчат за здравномедицински дейности, за същите хора, плащали здравноосигурителни вноски, МЗ не изразходва средствата за други цели, посочи председателят на бюджетната комисия.  Тя добави, че изразходването на парите бил прозрачен процес и е обект на контрол от съответните органи като Сметната палата и финансовата инспекция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *