Конституционният съд отмени по-високите данъци за жилище в курорт

Конституционният съд отмени по-високите данъци за второ жилище в курортите, въведени от началото на тази година. Със свое решение от 9 април КС обяви, че облагането с по-висок налог на собственост само заради това, че тя може да бъде отдавана под наем, противоречи на Конституцията. Съдът бе сезиран от президента.

Резултат с изображение за Конституционният съд

С промяна в Закона за местните данъци и такси по предложение на Обединените патриоти депутатите завишиха двойно и тройно ставките за имот, който не е основно жилище, в селище със статут на морски, планински или балнеокурорт. По-високият данък не важи, ако жилището е регистрирано като място за настаняване или просто се отдава под наем. Мотивът за данъчната промяна бе държавата да си прибере дължимото от апартхотелите по морето и в ски курортите, които се отдават на туристи, без собствениците им да плащат на хазната, информира в.Сега.

Промяната засегна над 140 населени места в България, включени в списъка на курортите. В него 42 селища са обявени за национални курорти и за тях общинските съвети от тази година трябваше да определят налог от 5 до 7 промила върху данъчната оценка. За други 100 курорта от местно значение данък сгради трябва да варира от 4.5 до 6 промила. Новите ставки са неколкократно по-високи от доскорошните граници от 0.1 до 4.5 промила. В списъка на курортите от национално значение освен морските и ски комплексите са включени още 30 градове и села – например Стрелча, Банкя, Вършец, Котел, Берковица, Павел баня, Кюстендил. Със статут на курорт с национално значение са Варна и Бургас.

„Изключителната компетентност на Народното събрание да установява данъци във всичките им елементи относно недвижимите имоти на гражданите се оказва поделена между парламент и правителство, което е конституционно недопустимо. В списъка с курортите, приеман с решение на Министерския съвет, могат да бъдат включени или изключени едни или други курорти по неясни, субективни и трудно предвидими критерии. Така законът се поставя в зависимост от подзаконов акт, чието естество позволява бързо и лесно изменяне, което води до конституционно недопустима правна несигурност“, се казва в решението на КС.

Съдът атакува и „смесването“ на имуществен данък с елементи на подоходните данъци. Авторите на идеята за по-високите ставки обясняваха, че така ще се ликвидира неравнопоставеността спрямо собствениците, които официално отдават под наем имоти в курорти и плащат туристически такси, патентни или подоходни данъци.

 

financebg.com

 

One thought on “Конституционният съд отмени по-високите данъци за жилище в курорт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *