Консултантът НSBC взима 2 млн. евро такса плюс 1% от цената на ”Белене”

При доказване, че АЕЦ „Белене“ е икономически обоснована, банката ще получи и 0,95% от крайната цена за осъществяването на проекта. HSBC ще може да прави анализи и оценки на работата по проекта през следващите 2 години, съобщи БНР.
Трайчо Трайков потвърди пред журналисти, че „останалото възнаграждение ще зависи от структурата на финансирането на „Белене”, като процентът на печалбата за банката е 0,95“, цитира го „Фокус“.
Министърът заяви, че от банката се очакват твърде много неща в рамките на два месеца. „Ще се работи денонощно. Трябва да бъде подготвен икономически модел за възвръщаемостта на проекта, осъвременено изследване на пазарната среда, какво в България, така и в региона, за реализация на електроенергията, преглед на пазарните участници, маркетинг към евентуални нови инвеститори, структуриране на финансите – колко ще бъде акционерният капитал, колко ще бъде кредитирането – при какви лихви, при какви взаимоотношения между партньорите. Ще бъде направен преглед на пакет от договори, включително и на договора за изпълнение, доставка и строителството. Персоналът на консултанта вече е свършил доста от тези задачи“, обясни Трайков.
Ако банката не се справи с тези задачи за два месеца, това няма да позволи по възможно най-добрия начин да се вземе решение за сключване договора за „Белене”, добави Трайков.
Владимир Каролев, финансов консултант и общински съветник в София от НДСВ, е един от хората, част от екипа на британската банка.
Договорът с HSBC бе подписан снощи дистанционно- с размяна на подписи по факса, обясниха от МИЕТ.
Британската банка бе избрана през ноември м.г. за финансов консултант на АЕЦ „Белене“, след като спечели търга в конкуренция с банка „Ротшилд“, „Сосиете Женерал“, KPMG в консорциум с „Магуайър“, „Аржил“, както и „Ърнст енд Янг“.
Миналата седмица НЕК и руската „Атомстройекспорт“ се споразумяха до 1 юни да положат „максимални усилия“ за подписване на окончателен договор за строежа на „Белене“. В интервю за Би Ти Ви тази сутрин Трайчо Трайков посочи, че ако до 1 юни българската и руската страна не са се споразумели по всички въпроси около строителството, срокът за преговори може да бъде удължен. „Имаме капацитет и възможности да защитим националните си интереси“, беше категоричен министърът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *