Контролът върху хазарта е неефективен

Контролът върху хазартната дейност, осъществяван от Държавната комисия по хазарта (ДКХ), е неефективен, а нарушенията се установяват и наказват с голямо закъснение. Не навреме се извършват и предварителните проверки на игрално оборудване, необходими при издаване на лицензи, както и унищожаването на негодно игрално оборудване.

Резултат с изображение за комисия по хазарта

Това става ясно от мотивите и съпътстващите оценки на въздействието към проекта на Министерския съвет за промени в устройствения правилник на Държавната комисия по хазарта, публикувани за обществено обсъждане. Те са внесени от финансовия министър Владислав Горанов. С тях той предлага създаване на ново специализирано звено „Лицензионна и контролна дейност“, на мястото на сегашните две дирекции „Лицензи, игрално и комуникативно оборудване, информационни системи и анализи“ и „Контрол и правни дейности“.

Разделянето на лицензирането и контрола в различни дирекции затруднявало изключително много „своевременното констатиране и санкциониране на нарушенията“, тъй като двете звена не си обменяли информация, пише в мотивите.

През февруари финансовият министър смени без обяснения председателя на комисията Огнемир Митев, избран от правителството на Пламен Орешарски през 2013 г. На негово място бе назначена юристката Мария Филипова, която преди това е работила в министерствата на финансите и на правосъдието.

Една от целите на промяната в устройствения правилник на комисията е увеличаване на приходите от държавните такси и наложените санкции върху хазартните оператори. През 2017 г. ДКХ е събрала от такси 138.315 млн. лв., което в сравнение с 2016 г. е увеличение от 10%. Този ръст е направо скромен на фона на бума на игри на късмета в предходните три години. Организаторите на хазартни игри вместо данък върху печалба плащат държавни такси, които се определят на базата на направените залози. Манията по лотарийните талони, които вече се продават в почти всеки магазин, както и вкарването на онлайн залаганията в регулация, са основна причина за високите ръстове от 2014 г. насам. През 2016 г. скокът бе 32%, през 2015 – 60%, а през 2014 г. – 800%. Принос за бурното развитие на хазартната индустрия има и едногодишното неволно „освобождаване“ на лотариите от облагане през 2012 г., както и допускането лотарийни талони да се продават почти навсякъде.

През миналата година ДКХ е направила 734 проверки, половината от които са по сигнали, жалби и писма на други институции, става ясно от отчета на комисията. Съставени са обаче едва 20 акта за административни нарушения. Най-прясната проверка, станала известна на обществеността, е на рекламата на игрите на щастието в най-гледаното време по трите най-големи телевизии. От ДКХ обаче не видяха проблем в това. Единственото констатирано нарушение бе за рекламата „Шоколад“, в която участват бивши състезателки от националния отбор по художествена гимнастика, информира в.Сега.

Завишаване на щатовете заради промяната в структурата на ДКХ не се предвиждат. Напротив, досегашните 49 щатни бройки намаляват с три. Те обаче ще бъдат пренасочени към финансовото министерство.

Съпротива

Заради манията по лотарийните игри вицепремиерът Валери Сименов предложи промяна в закона, която рязко да ограничи освен пряката и непряката реклама, както и местата за продажба на лотарийни билети. Новите текстове бяха внесени неотдавна в парламента от депутатите от групата на НФСБ. Въпреки уверенията на различни парламентарно представени партии за подкрепа досега движение по тях няма. За сметка на това започна мощна кампания, включително и от спортни клубове, срещу готвените промени.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *