Конференция обсъди проект за балканско блокчейн сътрудничество в образованието, финансите и туризма

Инициаторите на идейния проект „Балканско блокчейн сътрудничество“ стоят твърдо зад аргументите, че  настъплението на  блокчейна е с такова революционно значение за промените в света, както появата на автомобилите, резкия бум на мини- и макрокомпютрите  и на интернет и социалните мрежи. Такова становище бе изразено от д-р. ик. Петър Нейчев – председател на СД на КТИ,  при откриването на международната конференция по така актуалната тема. Затова и в дискусиите  участваха  и няколко известни имена от науката като проф. д-р мат. Михаил Константинов, проф. д-р Ганчо Ганчев, проф. дтн Чавдар Дамянов, доц. ик. Йосиф Аврамов, д-р Асиф Икбал, президент на Индийската икономическа търговска организация – Бангалор,  мениджъри и експерти  от практиката от Хърватия, България и др.

Силно начало на дискусията даде Васил Дъбов, председател на Европейската блокчейн федерация, който символично подари на организаторите саксия с млада гинко билоба и пожеланието идейният  проект да бъде зрънцето, от което ще поникнат  и развият иновациите, които ще тласнат напред икономиката и общественото развитие. Според него имаме щастието да живеем във време на ускорени промени, които не са случвали в човешката история през последните 10 000 години. И ако на 31 октомври 2008 година е публиктувана  първата статия за биткойна, то  следващата година криптовалутата и мрежата от първо поколение са вече факт. После – през 2015 година  е второто поколение криптовалута, а  днес лидерът „кардамо“ е от третото поколение блокчейн платформа. И те са създавани предимно от млади хора, някои от тях  и на 19 години, които гледат смело напред в бъдещето и с идеята да променят света.

Проф. д-р Ганчо Ганчев разгледа някои особености   на блокчейн икономиката и радикалните промени, които настъпвят с дигитализацията на тези процеси, макар че, все пак в една или друга степен подлежат на регулация от централните банки и правителствата. В глобален мащаб все още сравнително малък процент от брутния вътрешен продукт на страните се произвежда от различните субекти в дигиталната стопанска дейност. Според него особености  на криптовалутите са липсата на регулация, действа се децентрализирано и затова наблюдаващите органи се стараят по някакъв начин да упражнят накакви регулиращи правила. Той направи паралел с появата на книжните пари – банкнотите, които са били печатани от частни банки, после централните банки на страните са иззели тези права и започнали печат и разпространение на банкноти и монети. Проф. Ганчев  се спря и на финансовата технология/финтех/ като иновативен метод, който дава възможност на всеки да се включи във финансовата система. Затова и глобализацията започна да дели  света на печеливши и на губещи, заключи той.

Проф. Михаил Константинов някак си приземи  темата за блокчейн и другите иновативни методи и като дългогодишен и опитен биткаджия в изборните баталии разясни как скоро няма да имаме електронно гласуване у нас,  то поне не в близко време. И обясни много достъпно и разбираемо: със сегашните машини е невъзможно да се следи кой глас на кого е и е възможно масово заменяне на гласоподаватели в цели квартали, села и гета. А избори без доверие са излишни, смята той. Катастрофата „Германия“ – така определи  той трикратното провеждане на машинно гласуване в най-напредналата икономически страна в Европа. И само с един иск от двама адвокати върховните съдии в Германия отсъждат, че това гласуване противоречи на конституцията, защото никой не знае по-нататъшната съдба на подадения от него глас. Затова и сега в САЩ някои разтягат любимата си дъвка за манипулиране на изборите от Русия и Северна Корея, Холандия и Ирландия се отказаха от електронно гласуване, Франция също за своите задгранични територии не п озволява  такова гласуване. На места като в Сиера Леоне обаче е използвана успешно блокчейн технология, както и в щата Виржиния – тези опити са показателни и това е пътят, по който трябва да се върви и в България.

На съществуващите правила и нормативни документи  се спря доц.  Йосиф Аврамов, според който блокчейн технологиите и финтехкомпаниите  функционират в приетата  законодателната  рамка: Закон за платежните услуги и платежните системи, Втора директива за платежните системи, Директива за пазарите на финансови инструменти, Международен стандарт за финансовото отчитане и Регламент за личните данни. Интересни данни цитира той от едно свое проучване. Според тях почти 90 на сто от финансовите компании се опасяват, че финтех индустрията ще „отхапе“ част от бизнеса им, но въпреки това 82 процента от тях имат желание да засилят партньорството си с тези дружества. Повечето банкери виждат най-голям риск за личните заеми и личното финансиране  при преместването им към тези финтех компании . Но цели 63 на сто от банкерите виждат възхода на финтех като възможност за разширяване на продуктите и услугите. Банковите мениджъри все  повече се обръщат и с искания за закупуване на услугите на финтехкомпаниите .

Конкретната презентация на идейния проект бе направена от Димитър Гишин, а втората част на конференцията може накратко да се представи като „часът на практическите приложения“.  Защото сега мениджъри от различните фирми говориха за своите цели и задачи в практиката. Например Виделина Гандева и Константин Занков от „Орфей Клуб уелнес“ споделиха постигнатото в разработката на туристическата платформа от ново поколение TripXV  и демонстрираха възможностите на този проект. За приложението на блокчейн във финансите и платформата „ФинЕтика“ говори изпълнителният директор на „Етик Финанс“ Георги Палешников. Блокчейн в образованието и предизвикателната платформа „Смарт Стюдънт“  – тези акценти бяха анализирани от проф. Чавдар Дамянов, дългогодишен университетски преподавател. Той също така има принос  в над 30 проекта в сферата на събирането на данни и обработка на информацията, изследване на изкуствен интелект, разпознаване на образи, невронни мрежи и роботика.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *