Конференция събра 140 делегати от България и Европа в НДК    

Конференция на тема “Общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване (ОЕПЛПО) – регламент, ефекти и проблеми“ съвместно с  Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 организира Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ)   Тя е с международно участие и  ще обсъди аспектите на предстоящото въвеждане на единен продукт за лично капиталово пенсионно осигуряване в Европейския съюз (ЕС), които ще бъдат изпълнявани с регламент на ЕС.

Форумът ще се проведе на 30 май 2018 г. от 14.30 часа в НДК и в него ще участват над 140 делегати от България и Европа. Сред специалните участници, които ще пристигнат в България за интересната конференция, са Габриел Бернардино – председател на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване,  Натали Берже -директор на отдел „Застраховане и пенсии“ в Генерална дирекция „Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари“ на Европейската комисия. Сред останалите основни лектори и панелисти са София ин’т Велд, член на Европейския парламент (EП), докладчик за ОЕПЛПО в Комисията по икономически и парични въпроси към ЕП, която ще направи видео обръщение и ще се включи на живо от Брюксел, както и  Джъстин Рей, заместник-ръководител на отдел “Политики”, EIOPA.

Целта на тази конференция, която се провежда за пръв път у нас, е да се обсъдят пазарните ефекти от въвеждането на единен общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване, който има потенциал да промени пазара на спестяване за пенсия в Европейския съюз и да насочи вниманието на потребителите още повече върху дългосрочното спестяване. Такъв продукт към момента не съществува. През 2017 година Европейската комисия предложи проект на Регламент, който се формулира основната рамка на регламентирането му. Преди приемането му, обаче, има редица въпросителни, които ще се обсъдят на предстоящия форум.

Инициативата на ВУЗФ за организиране на конференцията като част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС, е важен етап в развитието на дискусията и анализа по повод въвеждането на такъв продукт в ЕС. Тя ще се проведе и в много важен момент – непосредствено преди Комисията по икономически и парични въпроси към Европейския парламент да излезе с предварително становище по проекта за Регламент, предложен от ЕК, което се очаква да се случи през през месец юни 2018 г.

Конференцията се осъществява с институционалната подкрепа на заместник министър-председателя по икономическата и демографска политика Валери Симеонов, на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите, Комисията по труда, социалната и демографската политика и Комисията по бюджет и финанси към 44-то Народно събрание, Националния осигурителен институт, Асоциацията на българските застрахователи и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Във форума ще вземат участие още представители на Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване, Европейската комисия, Европейския парламент, Комисията за финансов надзор, Европейската асоциация на пенсионните дружества, Европейската застрахователна федерация, Европейската асоциация за управление на фондове и активи, Европейската актюерска асоциация, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, други специализирани органи и организации, пазарни участници, представители на научните среди, експерти в областта на капиталовите пенсии и капиталовите пазари.

Програмата на форума включва два панела:

  1. Регламент на Европейския парламент и на Съвета относно общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване – същност на продукта, юридически аспекти, времева рамка, консенсусни характеристики, отворени въпроси, очаквания за реакция на страните членки на регламента, проблеми.
  2. Пазарни ефекти от въвеждането на общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване – целеви ефекти, мнения на експерти, становища на пазарни участници, очаквано влияние на продукта върху пазара на капиталово пенсионно осигуряване, доставчици на общоевропейския продукт за лично пенсионно осигуряване, продуктов паспорт, извършване на дейност на регистриран доставчик от една държава членка в друга/и държави членки, проблеми.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *