Концентрация на депозитите отчита БНБ

Концентрация на депозитите в българската банкова система отчита БНБ. През септември броят им намалява с 3.1% на годишна база, но общият им размер се увеличава с 8%, до 55.4 млрд. лв.

И докато при влоговете на бизнеса е налице увеличение както на броя, така и на обема, съответно с 6.1% и с 6.7%, до 16.2 млрд. лв., то при спестяванията на домакинствата се наблюдава концентриране на финансовия ресурс.

Броят на депозитите на населението се свива с 3.5%, докато общият им размер нараства с 8.6% на годишна база, до 39.2 млрд. лв.

Вероятно в тези данни можем да видим отражението на кризата в КТБ и свързаните с нея цесии на вземания, но също така те отразяват влошаването на условията за спестяване за голяма част от българското население. Влошаване, което се дължи не само на понижението на лихвените нива, но и на рязкото засилването на политическата и икономическа несигурност в страната.

Процесът на концентрация на депозитите е свързан най-вече с изменения при най-малките и при най-големите влогове. Броят на депозитите с размер под 1000 лв. намалява през септември с 6.2% на годишна база, докато обемът им нараства с 0.3%. В същото време броят на влоговете на стойност над 1 млн. лв. се свива с 1.6%, докато общата им сума е само с 0.4% по-малка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *