Кораби режат за скрап срещу еврофинансиране

От 21 април започва прием на проекти по мярка 1.3 „Окончателно преустановяване на риболовните дейности” от Програмата за морско дело и рибарство. Приемът е насочен към скрапиране на стари и неефективни риболовни кораби с дължина до 24 метра. Предвиденият бюджет за тези дейности е 1.7 млн. лв. За безвъзмездна финансова помощ могат да кандидатстват собственици на действащи риболовни кораби, които са извършвали дейност в морето в продължение на най-малко 90 дни годишно през последните две календарни години.
Максималният размер на премията, която всеки одобрен кандидат може да получи, се изчислява съобразно капацитета на плавателния съд и неговата възраст. Помощ няма да се отпуска за кораби на възраст под 10 години. Приоритет ще се дава на съдове, които са с дължина между 12 и 24 метра и такива, които са над 25 години.
Крайният срок за подаване на проектни предложения е 20 юни 2017 година. Кандидатстването е електронно чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН2020).

Край морето още се разказва за съдбата на най-големия риболовен кораб у нас, който е бил с дължина 3815 метра и извършвал стопански риболов в акваторията на Черно море в България. Става дума за нарязания с  европари за скрап риболовен кораб „Биская“ /на снимката/. Това се случва след като разплащателната агенция изплати първата премия по Мярка 1.1 „Публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни дейности“ от Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство“ (ОПРСР), за нарязване на риболовен кораб за скрап.

Бенефициент бе бургаското дружество „Атлантик“ АД, сключило договор за покупко-продажба на кораба „Биская“ за скрап с лицензирана компания за търговия с отпадъци от черни и цветни метали. Безвъзмездната финансова помощ за нарязване на риболовния кораб бе в размер над 746 000 лв. Мярката има компенсаторен характер и се финансирана от Европейския фонд за рибарство (ЕФР). Безвъзмездната помощ е до 100 % от размера на изчислените премии. От тях 85% са европейски средства и 15% – национално доплащане от държавния бюджет.

Контрактът може да бъде и за покупко-продажба на отпадъците, произтичащи от скрапирането. Премията се намалява с размера на продажната цена. По Мярка 1.1 „Публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни дейности“ от ОПРСР се подпомагат корабособственици, които окончатално прекратяват риболовната дейност на кораба си. За целта плавателният съд се заличава от регистъра на риболовните кораби на ЕС и лицензът се анулира. Подпомагат се проекти за риболовни кораби, извършващи своята дейност в акваторията на Черно море и плаващи под български флаг.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *