Корадо-България с рекордни резултати

На извънредно общо събрание на акционерите, което се проведе днес, акционерите на Корадо-България приеха и двете точки от дневния ред. На първо място одобрение получи отчетът за финансовите резултати за първото полугодие, а на второ – дружеството реши да разпределя дивидент два пъти годишно.

Резултат с изображение за Корадо-България

Дивидентът във финансово изражение възлиза на 40% от печалбата за първото полугодие. Или бяха разпределени 1 360 816 лева., което е близо 10 стотинки на акция.

Така, Корадо-България е една от първите компании в България, които се възползват от направените законови промени, които позволяват на компаниите да плащат два пъти дивидент в годината.

Първите девет месеца на годината са били рекордни по отношение на печалбата и приходите от продажби, според данни на компанията. Приходите се повишават с 5% за посочения период на годишна база, а брутната печалба нараства с 39%.

За първото деветмесечие приходите от продажби възлизат на 34.05 милиона лева, спрямо 32.45 милиона лева година по-рано, докато печалбата преди данъци – се повишава до 5.86 милиона лева, спрямо 4.20 милиона лева година по-рано.

Изпълнителният директор на Корадо Груп заяви, че настоящата година, е година на консолидация.

„Важно от наша гледна точка, като мажоритари е, че цената на акциите върви при стабилни трендове, без резки скокове нагоре и надолу. Нещо, което винаги плаши инвеститорите. Когато цените на акциите се движат плавно това привлича инвеститорите. Направихме някои придобивания. Първото е производство на пълен набор от всички конвектори. Това, което ни липсваше бяха системи за топлинна вентилация и отопление на цели сгради. Съвсем скоро придобихме компанията ThermWet. Това е малка компания, но много напреднала по отношение на технологиите. В това отношение виждаме голям потенциал за цялата група Корадо и Корадо-България. Важното при тази технология е, че пести енергия, а както знаете цените на енергията растат. За последните 10 години цените на енергията в България се повишиха с 63%. Втората част на тази нова продукция са вентилационни системи. Това е важно, защото не е необходимо да отваряте прозорците за да влиза свеж въздух от външната среда. Всички, които работят в големите градове, или близо до натоварени пътища знаят какво предимство е да не се налага да се отварят прозорците“, заяви изпълнителния директора на Корадо Груп – Войчех Чамек, по време на специална пресконференция, организирана за медиите след извънредното общо събрание на акционерите в Стражица.

.

Разбира се, от Корадо-България не пропуснаха да се похвалят и с представянето на акциите си. През януари 2015-та година, те са били при нива от 1.833 лева. Последна цена на сделки с публичното дружество са при нива от 7.05 лева. Най-високата достигана цена е била при ниво 8.94 лева.

„Приключихме проекта на енергийната ефективност на сградите в Корадо. Този проект е със сериозен резултат. Очакванията са за 12% енергийни спестявания и намалени енергийни загуби, освен чисто по-добрия изглед на сградите. Проектът бе завършен през тази година“, коментира Иржи Ржезничек, изпълнителен директор на Корадо България, информира infostock.bg.

Корадо-България придоби стари сгради и земя от 30 декара в близост до завода в Стражица. Имотите включват производствена и административна сграда, където ще бъде направен нов бояджийски цех. Инвестицията за година и половина, която компанията планира да направи възлиза на близо 8 милиона лева.

Липсват квалифицирани кадри и на Корадо

„За Корадо-България работят общо 235 души. Проблемът с работната ръка не е само в България, такива има и в Чехия и той е ежедневен. Квалифицирани и отговорни хора се търсят. Имаме връзки с училищата, техникуми заплатата е интересна и искат да работят. Липсват както висококвалифицирани така и ниско. Средната заплата е при нива от над 1 300 лева“, коментира Войчех Чамек.

По неговите думи, стратегия по отношение на работната сила е за цялата група, не е само за България.

„Имаме единна ценообразуваща политика. Преди година и половина цената на стоманата се повиши. Както знаете за няколко месеца стоманата поскъпна с 50% и ние коригирахме нашата политика като група. Решихме, че няма да се конкурираме с евтината продукция от източните държави и бившия Съветски Съюз. Това означаваше да подроним авторитета на нашата търговска марка, която е известна с това, че произвежда премиум продукти. Нашите клиенти в долния сегмент трябваше или да се съобразят с високата цена на стоманата, или да се насочат към конкуренти от по-нисък ценови клас. На нашите конкуренти оставихме избора да се съобразят с високите цени. Част от ръста в печалбата ни идва от повишените цени на продукцията, друга обаче – от намаляване на разходите“, обясни още Чамек.

„Обемите не са основен проблем, като трябва да отговорим и на изискванията за печалби на акционерите, към които носим отговорност. Около 60% от увеличението на печалбата се предопределя от ръста в цените на продуктите, а останалите 40% – от намаляване на разходите“, поясни още изпълнителният директор на Корадо Груп.

„Вярваме, че можем да си позволим да имаме най-добрите работници. А тези хора могат да се привлекат с конкурентни заплати. Аз им давам възможност да се развиват, да се обучават. В момента преосмисляме схемата на работа с работната сила в цялата група. За да обърнем тенденциите, които идват от региона на ЦИЕ и Южна Европа. Определено разглеждаме набор от стимули, включващи желанието на работещите да се образоват. Това може да включва висше образование, второ висше, или завършване на средно образование. Заплатите са нещо важно, те трябва да са конкурентни. Разглеждаме възможността работниците ни да получат възможност да получат акции на преференциални цени, или като бонус за добра работа. Моята лична философия е да плащам колкото мога повече да си позволя. Защото когато се плаща максимума, ти може да си по-взискателен и да искаш да работят по-добре“, каза  още Чамек.

Новите инвестиции не се очаква да имат незабаван ефект. Това е едно доста сложно производство. При всички положения България ще е включена в производството поне на част от компонентите, които не се произвеждат лесно. В следващите няколко години смятаме да разширим производството, заявиха още от мениджмънта на компанията.

„В момента преговаряме с някои големи групи за съвместни инвестиции и нови проекти. Определено Корадо България е един от ключовите елементи за нашето бъдещо развитие. Ако преговорите завършат успешно развитието ще е скокообразно. Но това са трудни преговори и бих казал се изискват тактически умения. Не е лесно да дойдеш и да убедиш големи групи да стъпят на българска земя. Предимството е, че те трябва да предприемат нещо. Защото международният капитал се движи там, където му е изгодно. Ние можем само да ги съблазним. Но аз съм положително настроен. Става въпрос за бизнес-партньори“, коментира изпълнителният директор на Корадо Груп.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *