Кормилото на Турция остава в ръцете на Ердоган

Голямата опозиционна Народорепубликанска партия е втора с близо 26 на сто от гласовете. Партията на националистическото действие се нарежда на трето място. 36 независими депутати влизат в Меджлиса с подкрепата на левия блок, воден от прокюрдската Партия на мира и демокрацията. Тя успя да увеличи почти два пъти броя на подкрепяните от нея независими депутати от 19 на 36, което означава, че занапред ще играе ключова роля за решаването на кюрдския въпрос и промяната на основния закон на страната.
В поздравителното си слово Ердоган протегна ръка на опозицията, медиите и неправителствените организации и обеща, че ще търси широк обществен и политически консенсус за приемането на новата турска конституция и не скри задоволството си от изборния триумф:
Датата 12 юни се превърна в празник на демокрацията в Турция. Спечелиха моите братя турци, кюрди, араби, черкези, защото ние сме едно цяло. Щастливи сме,че народът за трети пореден път ни гласува доверие.
Умерените проислямисти за трети път увеличават броя на гласовете си и печелят 326 депутатски места в 550-членния Меджлис. Те ще са им напълно достатъчни, за да ръководят отново самостоятелно страната през следващите 4 години, но не им осигуряват квалифицирано мнозинство за промяна на конституцията.
Ердоган е първият турски премиер който от 50 години насам печели три последователни мандата, увеличавайки с близо една трета гласовете от 2002 година. Безспорно признание от страна на турците за икономическия възход на страната при неговото управление и за това,че се превърна в значим играч на международната сцена.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *