Корнелия Нинова: Найденов ще трябва да подаде оставка на 1 май

Това заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на ИБ на партията, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Нинова обясни, че в споразумението е записано, че министър Найденов ще подаде оставка, ако не изпати всички задължения към земеделските производители, не ги освободи от заплащанията акциза върху горивата и ги освободи от плащанията на данъци като физически лица. „Това са невъзможни мерки за изпълнение. Да вземем само акциза за горивата. Не е поискана от Брюксел такава нотификация, не е получено такова разрешение през тази година държавата да плаща акциза върху горивата на земеделските производители. Т.е., очаквайте там той да бъде атакуван от нас и то съвсем сериозно и основателно, защото под това споразумение стои неговият подпис и гаранцията на Бойко Борисов“, беше категорична Нинова.
„Когато и да си тръгне г-н Найденов като министър, все ще е късно. Той достатъчно щети нанесе на българското селско стопанство и българското земеделие“, заяви от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев. Той обясни, че има забавяне от близо 3 месеца и половина на плащанията на земеделските производители и реално са им изплатени само 500 млн. лв. По думите на Станишев цари и пълен хаос в орто-фото снимките, което е довело близо 30% да бъдат препокриванията от гледна тока от плащанията на евросубсидиите. „Тези фермери са ощетени пряко от министър Найденов с пари, които няма да получат от ЕС“, заяви той.
Станишев коментира и смяната на ръководството на ДФ „Земеделие“. „Възникват сериозни въпроси и обвинения към него за покровителство, за натиск върху ДФЗ и в същия момент сменя цялото ръководство на фонда. Някой вярва ли, че това е истинската причина, която беше обявена. Нещата са много прозрачни“, каза лидерът на БСП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *