Корупционна схема лъсна в министерството на туризма

Корупционна схема и опит за фалшификация лъсна при отварянето на пликовете с оферти на фирми, участващи в обществена поръчка, организирана от министерството на туризма.

Още на предишния етап от процедурата е констатирано, че 2 плика на една от фирмите-участници не са били запечатани. Другите участници в процедурата са възразили и комисията е обявила, че тази фирма ще бъде отстранена от конкурса. Но вместо това е отстранена друга фирма, чиито документи са били напълно редовни.

„При отварянето на първоначалните оферти се констатира, че участникът X представя нередовна оферта, тъй като тя съдържа незапечатани плика. Друг участник Y напълно отговаря на изискванията на възложителя. При отварянето на неговата оферта не са констатирани никакви нередовности, съответно неговите Плик 1 и Плик 2 са си напълно изрядни и запечатани. След това обаче по необясними за нас причини, когато получаваме протокола от работата на комисията установяваме, че не участникът X, чиято оферта е съдържала незапечатани пликове, е отстранен от участие, а другият участник Y, който си представи напълно изрядна оферта“, обясни юристът Златина Данчева.

След като опитът за фалшификация в процедурата излезе наяве последва пауза и известна суматоха. Част от фирмите-участници в конкурса обмислят дали да не оспорват процедурата.

„С оглед на всички пороци и нередовности до този момент мисля, че една жалба би била повече от основателна и уважена от съда“, заяви Данчева.

Обществената поръчка е за „Проучване на чуждестранните посетители и на българските туристи в България и проучване на генериращи външни пазари“.

Прогнозна стойност ѝ е до 753 000 лв. без ДДС като включва 4 дейности: проучване на чуждестранни посетители за лято 2015 г.; проучване на посещения на туристи извън сезона 2015 г.; проучване на посещения на туристи извън сезона 2015 г.; проучване на нови генериращи пазара – Австрия, Израел, Италия, Китай. Поръчката е открита през март от министерството на туризма и вчера бяха отворени ценовите оферти за 7-те участника допуснати до този етап, когато стана и скандалът. /БГНЕС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *