Корупцията в ЕС е смайваща

Едва 9 на сто от българите смятат, че в страната им се прави достатъчно срещу корупцията. Данните са от проучване, поръчано от Европейската комисия, която днес представи първия си доклад за състоянието на корупцията в 28-те страни от Евросъюза.
Корупцията в България остава широко разпространена, въпреки че борбата с нея е приоритет от много време и с тази цел са били направени законови промени и създадени нови структури. Това гласи представеният днес доклад. В него няма класация по държави, той обаче включва проучвания на Евробарометър, според които 84 % от българите смятат, че корупцията е широко разпространена в страната им. Не сме водещи по този показател, защото същото са заявили за своята страна 99 на сто от гърците, 97 на сто от италианците и 95 на сто от гражданите на Литва, Испания и Чехия.
В доклада ЕК препоръчва на България да защитава антикорупционните институции от политическо влияние и да назначава ръководните им органи с прозрачна процедура, основана на постижения. Да се гарантира случайно разпределение на делата чрез ефективна национална система, да бъде разработен и приет етичен кодекс за членовете на Народното събрание, да се въведат ефективни санкции за корупция при обществените поръчки на национално и местно ниво, са други препоръки от доклада.

В него е записано, че когато бъде прекратен мониторинга върху правосъдието и вътрешните работи в България и Румъния, състоянието на корупцията в тези две страни, както и във всички останали членки на ЕС, ще се следи именно с този доклад, който ще излиза на всеки две години.

Размерът на корупцията в Европа е смайващ и струва на икономиката на ЕС около 120 млрд. евро годишно, обяви ЕК още. Корупцията подкопава доверието в демокрацията и пресушава ресурсите от законната икономика, заявява еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом пред шведския ежедневник „Гьотеборг постен“, като отбелязва, че Швеция е сред страните с най-малко проблеми в тази област.

В някои страни процедурите за възлагане на обществени поръчки са уязвими на измами, докато в други основният проблем са партийното финансиране и общинските органи. В някои от страните пациентите се налага да дават подкупи, за да получат адекватно медицинско обслужване, отбелязва тя. Според две големи изследвания на общественото мнение три четвърти от гражданите в ЕС смятат, че в техните страни корупцията има големи размери. В бизнеса в четири от 10 случая анкетираните описват корупцията като сериозна пречка за правене на бизнес в Европа./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *