Кот д’Ивоар и монопола при какаото

Търговците на какао от Кот д’Ивоар, водещият световен производител на тази суровина, се обявиха в Абиджан против монопола на мултинационалните компании за шоколад и настояха за по-голям дял от договорите за пускане на пазара на какао, предаде Франс прес.

Резултат с изображение за „кот д'ивоар какао“

Абсолютно необходимо е шестте мултинационални компании, които купуват какао в Кот д’Ивоар чрез филиалите си, да бъдат задължени систематично да предоставят от 20% до 30% по всеки договор на преработвателите и износителите от Кот д’Ивоар, каза пред АФП Фабиен Геи, говорител на Обединението на котдивоарските търговци, информира economynews.bg.

Не става дума да ги изтласкаме от котдивоарския пазар, а да позволим на местните оператори да участват дългосрочно в пускането на външния пазар на какаото от страната им и то по по-справедлив и равнопоставен начин, добави Геи.

Резултат с изображение за „кот д'ивоар какао“

Според браншовата организация трябва да се сложи край на монопола на швейцарската група „Бари Калбо“ (Barry Callebaut) – водещият производител на промишлен шоколад, на сингапурската „Олам“ (Olam), американската „Каргил“ (Cargill), швейцарската „Еком“ (Ecom), и френските групи „Сюкден“ (Sucden) и „Тутон“ (Touton).

Тези шест мултинационални компании доминират в котдивоарския износ, купувайки почти цялото национално производство на какао, 80 процента от което отива за Европа.

Обединението на котдивоарските търговци включва местни компании за износ на кафе и какао, от които 12 износители на зърна и три преработвателни компании, осигуряващи около 300 000 тона, поясни браншовата организация.

85 процента от реколтата бе продадена при кампанията за пускане на пазара, която стартира в началото на октомври 2020 година, съобщи Обединението на котдивоарските търговци./business.dir.bg

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *