Кофас очаква фалити в САЩ

Епидемията от COVID-19 засегна САЩ осезаемо. Според предвижданията на Кофас, БВП на страната ще се свие с 5,6% през 2020 г., а през 2021 г. ще се възстанови едва с 3,3%, като тази прогноза ще се промени, ако има нова пандемична вълна, информира economynews.bg.

Рекорден брой фалити заради COVID-19 в САЩ - Икономика - www ...

На фона на тази икономическа криза, спадът на БВП се очаква да бъде последван от увеличение на подадените заявления за несъстоятелност. Към момента е налице спад, но броят на компаниите, които търсят защита от кредиторите рязко се е повишил (с 48% спрямо месец май на предходната година). В по-дългосрочен план обаче се очаква увеличение на компаниите в несъстоятелност – 43% към края на 2021 г. спрямо края на 2019 г.

„Все още не знаем това доколко ще засегне българските компании, които търгуват със САЩ. Към момента няма такива индикации, но е важно в тази ситуация те да предприемат превантивни действия за защита на плащанията си“ – коментира Пламен Димитров, управител на Кофас България.

Освен това, според оценките на кредитния застраховател, „зомби“ компаниите, които през последното десетилетие са се разраснали дотолкова, че представляват повече от 6% от фирмите през 2019 г., могат да бъдат подтикнати към фалит през следващите месеци. Броят на предприятията в затруднено положение също може да се увеличи в резултат на натрупан дълг.

Броят на заразените с коронавирус у нас нараства с 23 за ...

Фалитите в САЩ през последните месеци

От 2019 г. насам се наблюдава първото годишно повишение на фалитите след кризата през 2009 г., като през 2019 г. производството се повиши с 2.5% спрямо 2018 г. Данните, публикувани след първото тримесечие на 2020 г., посочват, че след скок от 21% през януари, броят на производствата по несъстоятелност започна да намалява до идването на месец февруари. Както и в Европа, мерките за подкрепа на корпоративната ликвидност, поведението на компаниите – длъжници, заедно с временното спиране на работата на съдилищата, обясняват тази тенденция. Въпреки това, до момента, в който шокът върху икономиката се разпространи, може да се очаква вълна от фалити. Най-уязвими в тази ситуация са секторите на въздухоплаването, търговията на дребно, автомобилната промишленост и енергетиката.

Resources available for small businesses during pandemic

Фалити и „зомбиране“ заплашват задлъжнелите компании

„Зомби” компаниите, които продължават да оперират въпреки несигурната платежоспособност и рентабилността на капитала си, също могат да бъдат подтикнати към фалит през следващите месеци. Още по-важното е, че с повишаването на броя компании, които са принудени да осигурят допълнително средства за финансиране, за да се справят със реализираните загуби, се повишава заплахата от увеличаване на дружествата в затруднено положение.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *