Крадена картина попаднала на търг случайно

Картината „Катедрала“ от Никола Манев, за която се твърди, че е крадена, е стояла година и три месеца в два сайта.

Това заяви на пресконференция органите на реда Димитър Фицов – един от собствениците на аукционната къща „Аполон и Меркурий“ заедно с Игор Марковски. Тя бе организатор наразтурения от полицията търг в столичен хотел на 27 май, съобщи БТА.

Днес Фицов упрекна полицията, че е внушила, че те предлагат крадени картини.
„Защо не е забелязана и не станало дума тогава за крадена картина. Авторът на картината и служители от полицията много добре са знаели, че година и един месец преди нашия търг тя е била и на друг“, обясни той.

Добросъвестен купувач предоставил картината на „Аполон и Меркурий“, сключили и договор с него. Не ни е повдигнато обвинение за крадена картина или за притежание, или за укривателство, добави Фицов.
Нашата аукционна къща не е собственик на „Катедрала“ от Манев, така че едва ли можем да носим някаква вина, че тя е крадена, освен ако не се докаже, че има вещно укривателство, каза още Фицов.

На търга били конфискувани 92 картини, но 91 от тях са участвали в него. Картината на Манев участваше случайно, по невнимание на момчетата, които ни помагат в организирането на търга, каза Фицов.
Той каза в отговор на въпрос, че е възможно братът на Манев, който е в САЩ, да е продал картината. Когато обясняваше обстоятелствата около разтурения търг вътрешният министър Цветан Цветанов спомена за крадена картина, рисувана от български емигрант в САЩ.
Никола Манев, който след броени дни става на 70 години,живее в Париж. Брат му Добромир е актьор и отскоро художник, който живее основно в САЩ.

На аукциона нямало картини от XIX век, както писали медиите, а само от XX и от XXI век. По думите му на търга не е имало изключителни картини. Нямаше платна на Владимир Димитров-Майстора, а само една малка негова рисунка с цветни моливи, нямаше платна на Никола Танев, на Васил Стоилов, на Иван Ненов, на Бенчо Обрешков, на Димитър Казаков и на Генко Генков, заяви още Фицов.

Той нарече осуетяването на търга „камуфлажна акция и димна завеса“. Акцията била „многофункционална“, защото Министерството на културата, някои служби в МВР или в прокуратурата искали да си пишат „червена“ точка, а аукционната къща е трябвало да бъде дискредитирана на пазара на изкуство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *