„Кражбата на века“ в Афганистан е 900 милиона долара

В „кражбата на века“, както назоваха случая журналисти, са участвали едни от най-влиятелните хора в обществения живот на страната, сред които дори и братята на президента и неговия заместник.
Според резултатите от наскоро приключилата проверка, необезпечените заеми, които така и никога не са били върнати, са на стойност повече от 900 милиона долара. В скандала са замесени дори основателите и собствениците на банката, пише cross.bg.
А също и братята на афганистанския президент Хамид Карзай и неговия заместник.
Когато преди две години плъзнаха първите слухове за вероятното източване на финансовата институция, хиляди афганистанци окупираха банката. Избухнаха улични безредици, а управляващите се видяха в чудо. В крайна сметка загубите бяха поети от държавната хазна.
„Това бяха пари от държавния бюджет, от джобовете на афганистанците. Те можеха да бъдат използвани за здравеопазване, образование или системата за сигурност“, заяви Драго Кос от Международната антикорупционна комисия.
Заради скандала на съдебната скамейка бяха изправени повече от двадесет души. Братята на афганистанския президент и вицепрезидент обаче не бяха сред тях, тъй като междувременно са напуснали страната в неизвестна посока.
Скандалът доведе до окончателната загуба на доверие сред афганистанците към управляващата върхушка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *