Кражбите на криптовалута се покачват

През 2019 г. загубите от кражба на криптовалути са се увеличили значително, в сравнение с предишни години, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни от компанията CipherTrace.Кражбите на криптовалута рязко се покачват.

Кражбите на криптовалута се оценяват на $4,4 милиарда за периода януари-декември
(снимка: CCO Public Domain)

Загубите от престъпления с криптовалути се оценяват на 4,4 милиарда долара в периода януари-септември. Това е два пъти и половина повече отколкото сумата за цялата 2018 г., която се равнява на 1,7 милиарда долара, информира technews.bg.

Според експертите на CipherTrace, увеличението на загубите от кражби и измами, свързани с криптовалути, показва, че престъпниците успешно овладяват нова сфера на дейност. Най-големи щети причиняват целенасочените атаки срещу едри мишени. Тази година има два открояващи се големи инцидента.

При единия от тях са използвани схема за финансови пирамиди и услугата за обмен PlusToken. Потребители на криптовалута и клиенти на услугата са загубили 2,9 милиарда долара.Кражбите на криптовалута рязко се покачват.

Втората значима измама е свързана с фалита на канадската борса за криптовалути QuadrigaCX, след неочакваната смърт на нейния 30-годишен съосновател и изпълнителен директор – единственият човек, който знаеше паролата за офлайн портфейла на борсата. Загубите се оценяват на 195 милиона долара.

Очевидно, и по-малките инциденти са внушителни като сумарен обем. Но CipherTrace отбелязва, че престъпления на стойност под 5 милиона долара често не се съобщават, тъй като органите на реда се фокусират върху по-сериозните заплахи за бизнеса.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *