Кражби на европари с рибарски мрежи

Кражби, и то доста дръзки, разкрива специализираното звено „Антикорупция“ при разследване на програмата за евросубсидии в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Акцията на ДАНС била проведена едновременно на „акваторията“ в офисите на агенцията в няколко големи града – София, Бургас и Ямбол.

При разследването са иззети множество документи, а с наложена мярка „Задържане под стража“  в ареста влизат  изпълнителният директор на агенцията  и още двама нейни служители. Предстои по-късно днес да им бъдат повдигнати обвинения и тогава от Главна прокуратура обещават да разкрият какъв е мащабът на злоупотребите.

Засега е ясно, че причината за акцията е по сигнал за получаването на евросубсидии чрез фалшифицирането на подадени  сведения, заявени от различни търговски дружества. В резултат на тези нарушения със знанието на изпълнителния директор са изплатени значително средства, които са били присвоени по този нечестен начин.

„Не можем да се ангажираме с твърдение за подялба на парите, но категорично имаме доказателства, че са използвани неверни сведения. Като бъдат повдигнати обвинения, ще можем да съобщим сумите и фирмите, за които става въпрос“, обясни говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *