Край на блокадата на ”Кулата”

Блокадата на протестиращите гръцки фермери при ГКПП-Промахон е прекратена окончателно. Това съобщи на БТА комисар Тодор Георгиев – началник на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Смолян.
След 20 дни блокада в събота след 13.00 ч. с надути клаксони се изтеглиха от гръцкия граничен пункт и последните трактори, предаде БТА. Движението от вчера е безпрепятствено и в двете посоки. Чакаше се само изтеглянето на машините. Няма струпване на автомобили при ГКПП Кулата, допълни комисар Георгиев.
Гръцките фермери обявиха, че пректратяват протестите след срещата, която имаха късно снощи с министъра на земеделското развитие Сотирис Хадзигакис. Очаква се обещаните от правителството 500 милиона евро да бъдат изплатени на земеделците в най-скоро време.
По време на блокадата на ГКПП „Кулата“ почти всеки ден са задържани лица, правещи опит за незаконно преминаване на границата в едната или другата посока, включително и доста чужденци, коментира комисар Тодор Георгиев пред „Фокус“.
Георгиев разказа, че в един от първите дни се е наложило през нощта в 01.00 часа да бъде направена организация за недопускане на навлизането на гръцките производители на наша територия с машини. Една част от тях видимо са били употребили алкохол. “Така или иначе това бе нещо, което не се беше случвало никога на границата. Това ни накара през цялото време на протестите да държим един допълнителен резерв от сили с друга нагласа, с друга организация за противодействие на нещо, което не се е случвало. Наложи се да правим известно обучение на състава в този смисъл, за да не допускаме нарушения на държавната граница.
Последният случай на опит за незаконно преминаване на градицата е от вчера с пет лица афганистански граждани – от Гърция за България. Комисар Георгиев припомни и случая за укритите лица в специално изработен тайник в един гръцки камион в посока Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *