Край на социалните помощи без работа

С промените в Закона за социалното подпомагане и с подзаконовата нормативната уредба от следващата година хората със социални помощи ще бъдат задължени да полагат труд 15 дни в месеца безвъзмездно.
Това съобщи във Видин социалният министър Тотю Младенов. Така ще се прекрати порочната практика хора със социални помощи да не работят, въпреки че имат възможност за това, както и да се квалифицират, подчерта министърът, цитиран от БТА. Къде точно ще работят – това ще определят кметовете по места. Социалният министър призна, че тази мярка е поискана от самите кметове.
Заради 101 нарушения при получаване на помощни средства от хора с увреждания са заведени 101 досъдебни производства. На съд отиват всички, които са ги получили неправомерно, съобщи още Тотю Младенов, цитиран от Стандарт нюз.
Като приоритети в работата на МТСП през 2010 г. Младенов определи продължаването на социалния диалог на всички нива със партньорите, за да може да се решават всички проблеми между работодатели и синдикати в предприятията, и максималното използване на средствата, предоставени на България от
европейския социален фонд. До края на 2013 година България трябва да усвои повече от 1 милиард и 250 милиона евро за развитие на човешкия ресурс на страната.
До края на годината правителството ще приеме и продължаване на действието Постановление „44“ за работещите на половин работен ден, като срокът на програмата се удължава от три на четири месеца.
През следващите четири години МТСП си е поставило за цел, всички институции, в които има настанени деца и възрастни хора с увреждания, да бъдат премахнати за сметка на изграждането на защитени жилища, където те да живеят в среда, близка до семейната.
За тази цел ще се ползва ресурс от над 20 милиона евро, отделен по оперативната програма „Регионално развитие“, по която ще кандидатстват общините.
Във Видинска област има изградени 10 социални трапезарии в осем общини по проект на Министерството на труда и социалната политика, стана ясно още от Тотю Маденов във Видин. В тях ще се предоставя топла храна на обяд за 1000 души, крайно нуждаещи се от помощ през зимния сезон.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *