Красен Станчев: Можем да овладеем бюджетния дефицит за 6-8 седмици

София /КРОСС/ България е готова за Еврозоната и има време да овладее бюджетния дефицит. Това е относително проста задача, която зависи само от мнозинството в парламента и от правителството. И може да стане доста бързо – за 6-8 седмици. Но трябва да се въведе ред в къщата. Това заяви в интервю за Информационна агенция КРОСС икономистът Красен Станчев, по повод оповестените в петък от Евростат данни за дефицитите на страните от ЕС.
Според него, въпреки че страната ни изглежда добре на фона на другите държави със своите 3,9 % дефицит, капиталовите пазари гледат на България по друг начин и рейтингът й продължава да бъде нисък. Ето защо са необходими още усилия за съкращаване на бюджетните разходи.
„Такива съкращавания са ставали много пъти в българската история. През последните 20 години имаме поне 4 такива случая. В последните 100 години е имало поне 20 подобни ситуации, когато са били съкращавани подобни разходи, включително 30% от администрацията за един ден – 1923 и 1934 г.“, посочи икономистът.

Според Красен Станчев, въпреки твърденията на правителството, финансовата дисциплина в страната ни не е добра: „Добра финансова дисциплина имаше до ноември 2008 г. След това имаме безумно харчене и малко усилия да се направи нещо в тази насока. Опитите за налагане на дисциплина бяха свързани със силите на министъра на финансите в края на миналата година – октомври и ноември. Стана така, че цялото правителство се опитваше да харчи, а само министъра на финансите да пази хазната. Няма такава ситуация, в която министърът на финансите може да бъде единствения пазител на финансовата дисциплина – той трябва да бъде подкрепен от премиера“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *