Кратки финансови новини от 16.03.2015 г.

• Шефът на италианската ЦБ и член по право на УС на ЕЦБ Инацио Виско каза, че ръководството не е очаквало темповете, с които пада общоевропейската валута, да са толкова стремителни.

• Еврокомисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси заявява в интервю за германското списание Der Spiegel, че напускането на Гърция ще бъде не катастрофа не само за гръцката икономика, но и за еврозоната като цяло, защото „ако една страна напусне валутния съюз, пазарът непременно ще се поинтересува коя ще е следващата, а това ще бъде началото на края.“ Reuters цитира на свой ред гръцкия военен министър, според когато, ако Гърция излезе от ЕЗ, ще я последват Испания и Италия, а в някакъв момент и Германия.

• Макроикономическите данни от Швейцария показаха, че индексът на цените на производители и вноса през февруари е паднал до дъното от 2009 година (на годишна база) и от 2008 година (на месечна база). Съответните стойности са -3,6% спрямо -2,7% и -1,4% спрямо -0,6% за януари (прогноза за месеца +0,4%). Продажбите на дребно също са намалели драстично – до -2,1% м/м спрямо +1% за януари и до -0,3% г/г спрямо +2,2% при очаквания за +2,6%.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *