Краят на частните лотарии в България настъпва

„Държавен вестник“ публикува  измененията в Закона за хазарта, приети на второ четене от Народното събрание на 7 февруари по предложение на депутата от Обединени патриоти Валери Симеонов, с които се слага край на частните лотарийни игри и само държавният спортен тотализатор ще може да организира моменти игри с талончета за търкане. Изключение правят томболата, бинго, кено и техните разновидности, чиито организатори имат издаден лиценз.Краят на частните лотарии в България настъпва.

Резултат с изображение за „частните лотарии в България“

преди 2 дни

Законът влиза в сила три дни след обнародването му, когато формално се отнемат лицензите на единствените частни компании за моментните игри – „Национална лотария“ и „Лотария България“, чиито мажоритарен собственик е Васил Божков, на когото са повдигнати 11 обвинения. Търговци и печеливши имат три дни – едните да прекратят продажбата на талоните за търкане, а другите да си потърсят печалбите.Краят на частните лотарии в България настъпва.

Резултат с изображение за „частните лотарии в България“

Търговците

Първо трябва да приберат непродадените билети на частните лотарии и да ги унищожат до края на годината. Миналия петък пред БНР дистрибуторите обявиха, че ще организират протести и ще заведат колективен иск срещу държавата, ако тя не се намеси по проблема. По техни данни в цялата страна има непродадени билети на стойност между 27 и 35 млн. лева. Дистрибуторите са купили талоните, които не могат да бъдат продадени, платили са си данъците и не приемат оправданието, че въпросът кой ще им върне парите е частен. Според тях, „някой трябва да отключи сметките, за да се дадат парите обратно“ на собствениците на 18 хиляди обекта от цялата страна, където са продавани талончетата на двете частни лотарии, информира infostock.bg.

Резултат с изображение за „частните лотарии в България“

Нека припомним, че на 6 февруари Националната агенция за приходите (НАП) запорира много сметки на Васил Божков, включително и на двете фирми, които организират двете лотарийни игри и в които Божков е мажоритарен собственик – „Ню геймс“ (организаторът на „Национална лотария“), „Евробет“ (организаторът на конкурентната „Лотария България“). От НАП допълниха, че запорите не водят до отнемане на собствеността или контрола контрола на компаниите от техните собственици, те ограничават възможността да се разпореждат с дяловете си.

Освен това, Държавната комисия по хазарта състави актове на фирми на Васил Божков за 700 млн. лв. за неплатени такси към държавата, съобщи в понеделник БНТ.

Резултат с изображение за „частните лотарии в България“

Печелившите

Най-вероятно ще пият една студена вода, както се изразиха някои от дистрибуторите в репортаж на БНР, въпреки че според законодателните промени, печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на закона, ще се изплащат според съответните условия и правила.

Затова на печелившите им остава единствената възможност да си търсят правата в съда.

Резултат с изображение за „частните лотарии в България“

След гласуване на второто четене на промените в закона в зала вносителят Валери Симеонов посъветва от парламентарната трибуна хората, които имат да получават награди от частни лотарии „да предприемат съответните мерки, да си ги потърсят, или да заведат дела, за да ги получат“.

Според адвокатът Валя Гигова, спечелилите от лотарията на практика няма да получат нищо. „Законът не е предвидил някаква специална привилегия за хората, които са спечелили с билетчета, и те, конкурирайки се с всички останали кредитори, които при всички случаи ще се окажат много, няма да получат нищо“, каза адвокат Гигов в интервю за БНР.

Формално, с влизането в сила на закона, се забранява организирането на игри, което означава, че се забранява и изплащането на печалби. Това важи и за онези, които са спечелили големи суми и си получават печалбата разсрочено за 10 и повече години.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *