Краят на чудото БРИК

Двигателят на икономическия възход на Китай, Индия и Бразилия като цяло е изчерпал горивото си, пише The Telegraph.
Прогнозата за Европа също е лоша. Франция е в капана на депресия с почти нулев растеж и ще остане в това състояние до 2025 г. А Великобритания ще се мъчи да възстанови темпа на нарастване на икономиката си по време на мандатите на следващите три правителства.
Според Conference Board, възходът на Бразилия, Русия, Индия и Китай се дължи на евтина работна ръка и внос на технологии, но този модел много скоро вече няма да действа.
Двуцифрените темповете на растеж на Китай не след дълго ще са минало. През следващата година втората по големина икономика в света ще продължи да се забавя и ще нарасне само с 6.9 на сто. За 2014 г. ръстът на БВП ще падне до 5.5%, а през 2018 г, вече ще е само 3.7%. В периода 2019-2025 г. натиск върху икономиката на Китай ще оказва и застаряването на населението, което пък ще доведе до спад на инвестиционния интерес към страната.
Растежът на Индия, където програмата за реформи „до голяма степен дерайлира“, ще падне до 4.7% през 2018 г.
В същото време темпът на нарастване на брутния вътрешен продукт на Бразилия ще се забави до 3%.
И трите държави са на път да попаднат в т. нар. „капан на средните доходи“, разбивайки надеждите за бързо забогатяване на населението им.
От Conference Board прогнозират, че следващата година въобще няма да е добра за глобалната икономика. От една страна развитите икономики все още ще се опитват да се възстановят от кризата от 2008-2009 г. От друга страна, развиващите се пазари ще започнат все по-бързо да губят инерция.
Демографската криза в Европа и ниска продуктивност ще ограничат темповете на растеж в региона до около 1%. Възможен е и по-лош сценарий, ако икономиката на еврозоната последва грешките на Япония и попадне в „структурния капан на дефлацията“. В такъв случай голям брой хора ще бъдат изключени от пазара на труда завинаги.
Германия ще изпревари Франция и Италия значително през следващите пет години, което означава задълбочаване на конфликта в рамките на единния валутен механизъм.
Проблемите на Франция произтичат от ниски инвестиции, както и от забавянето на икономическите реформи.
На този фон перспективите пред Испания са по-добри, тъй като тя вече е близо до дъното.
За Conference Board основна причина за сегашната криза е свитото търсене в глобален мащаб, но в дългосрочен план светът е изправен пред много по-голяма опасност, тъй като цикълът на технологиите вече е достигнал пика си. В множество области темпът на натрупване на човешкото познание вече започва да се забавя.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *