Кредитите за жилища растат минимално спрямо миналата година

Кредитите за жилища в края на май в сравнение с година по-рано са се увеличили минимално, въпреки отчитаното от брокерите оживление на имотния пазар.

Нарастването на годишна база е с 0.05%, сочат данните от статистиката на БНБ, цитирани от Инвестор. Спрямо април повишението също е незначително – с 0.21%. През май общият размер на отпуснатите заеми за покупка или ремонт на жилище е 18.2 млн. лв. С това те достигат общо 8.68 млрд. лв.

Като цяло банковото кредитиране, макар и бавно, продължава да се увеличава вече трети пореден месец. През май потребителските заеми са с 20.4 млн. лв., или с 0.28%, повече спрямо април. Общият обем на потребителското кредитиране възлиза на близо 7.216 млрд. лв. На годишна база се отчита спад от 1.76%. Той обаче е по-малък в сравнение с април, когато беше 2%, показват изчисленията на Инвестор. В сравнение с април се увеличават и заемите за фирмите и за финансовите предприятия.

Общият кредит в икономиката е за 49.326 млрд. лв., или 54.4% от очаквания брутен вътрешен продукт за 2016 г. Въпреки увеличението в последните три месеца сумата е с 0.9% по-ниска, отколкото преди година. Активността през май идва на фона на понижаващите се лихвени проценти по заемите и въпреки очакванията за свиване на кредитирането заради стрес тестовете на банките, посочват експертите. Засега не е ясно дали тази тенденция ще се запази, защото активният летен сезон, който едва започва, по принцип се характеризира с по-ниско търсене на кредити.

 

в.Сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *