Кредити за над 8 млрд. лева са под временен мораториум заради кризата

Кредити за над 8 милиарда лева са обект на временен мораториум заради кризата с Covid-19. Това става ясно от оценката за състоянието на банковата система към края на юни, публикувано от БНБ.

Заради икономическите последици банките предоставиха възможност за частично временно спиране на плащания по кредитни задължения за физически и юридически лица.

По-голямата част от отсрочените кредитни задължения са за фирми. При физическите лица числото надхвърля 1,9 милиард лева, информира bnr.bg.

12 банки дават кредити без лихва заради кризата

Общо подадените заявления за промени по погасителните планове или цялостното им спиране за определен период от време са над 100 000 и като обща стойност се доближават до 10 милиарда лева, но не всички са получили позитивен отговор.

Сравнете заеми до 5 000 BGN

Заради разработената възможност за временни мораториуми върху заемите БНБ изчислява необслужваните задължения по нов стеснен обхват. На базата на него процентът на необслужвани заеми е 8,11 на сто при 8 на сто към края на март. Ако изчислението се правеше по методиката, приложима до началото на кризата с коронавируса, този показател би бил 6,37 на сто.

Като цяло състоянието на банковата система остава стабилно.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *