Кредитната криза в Европа е продължила да се влошава и в средата на лятото

Кредитната криза в Европа е продължила да се влошава и в средата на лятото, става ясно от данните за финансирането на Стария континент. Значителни проблеми се наблюдават и при емитирането на облигации, което не е успяло да запълни дупката от свиването на кредитите.
Нетното кредитиране на банките се е понижило за пети пореден месец, като компаниите са прибягвали по-скоро до погасяване на стари задължения отколкото към поемане на нови, съобщава FT, позовавайки се на анализ на Morgan Stanley и Dealogic.
Като цяло кредитният портфейл на банките е намалял с още 25 млрд. евро през юли, показват изчисленията.
В същото време се наблюдава и спад при набирането на средства чрез емитирането на облигации. През юли се наблюдава първият спад при емитирането на нов дълг от март насам, като на месечна база понижението е почти наполовина – от 47 на 27 млрд. евро.
Все пак по този показател банкерите са единодушни, че става дума за сезонност и очакват завишен интерес към пускане на нови облигации през есента.
Според анализа на Morgan Stanley свиването на кредитирането ще засегне негативно най-вече малките компании, които нямат достъп до облигационния пазар.
Данните на компанията показват, че от началото на годината до юли в Европа са емитирани облигации на стойност 319 млрд. евро, докато кредитният портфейл на банките се е свил с 33 млрд. евро.
Така ситуацията е коренно противоположна на същия период от миналата година, когато банковите заеми са били в размер на 356 млрд. евро, а емитираните облигации са били на стойност 119 млрд. евро.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *