Кредитори ще запорират банкови сметки на длъжници

Кредиторите вече ще могат да запорират банкови сметки на длъжници с европейска заповед. Това решиха депутатите вчера, приемайки на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Предложението е на Министерския съвет и с текста се цели улесняване на трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела.

Наличие на трансгранично дело има, когато кредиторът е с местоживеене в една държава – членка на Европейския съюз (ЕС), а съдът или банковата сметка, подлежаща на запориране,

се намира в друга страна от общността

Издаване на европейска заповед за налагане на запор върху банкови сметки може да се иска преди предявяване на иска към компетентния орган и разглеждането му по същество от първоинстанционен съд, както и след съставянето на автентичния акт от този съд.

Във всяко положение на делото до приключване на съдебното производство ищецът може да иска от съда, пред който делото е висящо, да издаде европейска заповед за налагане на запор върху банкови сметки, записаха още депутатите.

Определението на съда, с което се отказва изцяло или частично издаването на европейска заповед за налагане на запор върху банкови сметки, подлежи на обжалване с частна жалба.

Въвежда се и изискването информацията по запитванията от чуждите съдилища да се

предоставя от Министерството на правосъдието

Ще има и процедура по оспорване на пълния или частичен отказ на съда за издаване на европейска заповед за запор, а получаването, предаването или връчването на заповедта ще се извършва от съдебни изпълнители.

След приемането на тези промени обаче ще се наложи и изменение на Закона за кредитните институции, с което Министерството на правосъдието да бъде включено към органите, които имат достъп до информацията от системата на Българската народна банка (БНБ) за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, както и за лицата, наематели на сейфове в банки, информира monitor.bg.

Както „Монитор“ вече писа, от началото на януари централната банка пусна Регистър на банковите сметки и сейфове. Така всички родни трезори ще трябва

най-малко един път месечно да предоставят данните си на БНБ

На първо място информация от регистъра могат да получават органите на съдебната власт – съдилища, прокуратура и следствие. Следват Главната дирекция „Национална полиция“ и ГДБОП на МВР. Агенция „Национална сигурност“, НАП, Комисията за отнемане на незаконно имущество, както и съдебните изпълнители ще могат да проверяват данни при образувано изпълнително дело. Главният инспектор или инспекторите на ВСС също разполагат с достъп до информацията.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *