„Кремиковци“ – за четири месеца нови 57 млн. дългове

За последните четири месеца „Кремиковци“ е произвел продукция за 42 млн. лева, като 86% от средствата са отишли за работни заплати.
За същия период са натрупани задължения в размер на 57 млн. лева, е съобщил синдикът на комбината Цветан Банков на среща на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, съобщиха от министерството.
Според Банков в момента себестойността на продукцията е много висока и това води до още по-големи трудности за предприятието.
Продължват разговорите с бразилската компания „Си Ес Ен“ и докато резултатите от преговорите не станат ясни, не можем да поемем ангажимент за разговори за реорганизация на производството в „Кремиковци“, заявил министър Димитров.
Според него основната пречка пред инвеститора е не правителството, а цената на металите и кокса на международните пазари.
Петър Димитров съобщи, че в момента проучване извършва и другата фирма -„Финком Инвест“, която скоро е проявила интерес да инвестира в комбината.
В задълженията на дружеството към НОИ на 130 млн. лева, като 40 млн. лева са натрупани след обявяване на несъстоятелност на „Кремиковци“, дългът към „Булгаргаз“ е 89,7 млн. лева.
Синдикатите в „Кремиковци“ излязоха днес на протестно шествие. Те настояха парламентът спешно да разгледа ситуацията в дружеството и
да потърси отговорност на институциите, допуснали катастрофата в комбината,
която, според тях, неминуемо ще доведе до икономически и социални сътресения в страната. Това е записано в декларация на протестиращите.
Те поискаха също премиерът Сергей Станишев да даде указание за незабавно разработване на алтернативни варианти за спасяване на дружеството, ако няма сделка с бразилската компания.
Лидерът на КНСБ в комбината Васил Яначков каза, че металурзите искат да бъде разработена с участието на работниците компенсационна програма, която да включва преквалификация, ранно пенсиониране и обезщетение в размер на 30 заплати за работниците, които ще загубят работните си места.
Те настояват също и за незабавна проверка от специалните служби и контролните органи на държавата за всички действия, които се отнасят до „Кремиковци“, за да се установят причините, довели до катастрофата на комбината.
В края на януари страната ни получи предупреждение заради неспазване на ангажимента на страната да издаде нови екоразрешителни за големите горивни инсталации.
Крайният срок за това е изтекъл на 30 октомври 2007 г. и според Европейската комисия вече няма гаранции, че инсталациите, които работят без законни разрешителни, не замърсяват околната среда. Сред тях е и металургичният комбинат „Кремиковци“, който макар и с намалени мощности работи.
по материали на БТА

function showtip(){
document.getElementById(„tooltip“).style.visibility = „visible“
}
function hidetip(){
document.getElementById(„tooltip“).style.visibility=“hidden“
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *